Βουλή: Απόφαση με αιχμές από ΣΥΡΙΖΑ – Αποχή από όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες

Με μια λιτή ανακοίνωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κάνει πράξει αυτό για το οποίο είχε ήδη προειδοποιήσει η γραμματέας της ΚΟ του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει στο εξής από όλες τις ονομαστικές ψηφοφορίες αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου.

Η αρχή γίνεται από την αυριανή συνεδρίαση της ολομέλειας με την άρση της ασυλίας του Βουλευτή Σταύρου Αραχωβίτη για την υπόθεση της folli follie.

Στην τελευταία διάσκεψη των Προέδρων η κα Γεροβασίλη είχε διαμηνύσει ότι το κόμμα της δεν θα ανεχόταν για πολύ καιρό ακόμη τις δικαιολογίες για τεχνικά ζητήματα ή της πανδημίας.

  • Οι ονομαστικές ψηφοφορίες είναι ονομαστικές, φανερές και οι Βουλευτές καλούνται σε αυτές να πάρουν την ευθύνη της ψήφου τους και της άποψής τους. Όμως η απόφαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να δώσει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου αποτέλεσε λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευση ήταν μια ελληνική πρωτοτυπία. Σε καμία ονομαστική φανερή ψηφοφορία κανείς δεν κρύβει την ψήφο του μέσα σε φάκελο.

Όπως καταγγέλλεται από την αξιωματική αντιπολίτευση η γραμματεία της ΝΔ στέλνει πακέτο τις ψήφους και όλες ουσιαστικά κινούνται στην κομματική-κυβερνητική γραμμή.

  • Μάλιστα θυμίζουν το χαρακτηριστικό παράδειγμα της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη, όταν δεν είχε εισαχθεί από τον Πρόεδρο της Βουλής η δυνατότητα συμμετοχής στην ονομαστική ψηφοφορία με επιστολή και αρκετοί Βουλευτές της ΝΔ είχαν διαχωρίσει τη θέση τους από την κεντρική κομματική γραμμή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά προϊδεάζει ουσιαστικά και για τα όσα θα ακολουθήσουν σε επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες όπως η κύρωση των Μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών ακόμη και του νομοσχεδίου Χατζηδάκη για το οποία δεν αποκλείεται να ζητηθεί από κάποιο κόμμα η διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

About Author