Η δολοφονία Καραϊβάζ και οι ομοιότητες με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

Οι δολοφονικές επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων και ανθρώπων του Τύπου δεν είναι δυστυχώς κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, λίγες όμως είναι οι φορές που αυτές καταλήγουν στο θάνατο του στόχου.

Η σημερινή στυγερή δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ θυμίζει τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια στις 19 Ιουλίου 2010 όταν έπεφτε νεκρός από 17 σφαίρες έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη.

Το βράδυ εκείνης της ημέρας του 2010, άγνωστοι χτύπησαν το κουδούνι στο σπίτι του Γκιόλια και του ζήτησαν να κατέβει στο πεζοδρόμιο στην οδό Δαιδάλου, στην Ηλιούπολη, λέγοντας πως του κλέβουν το αυτοκίνητο.

Όταν ο 37χρονος τότε Γκιόλιας βγήκε στο δρόμο, οι δράστες τον πυροβόλησαν 17 φορές από μικρή απόσταση. Την ευθύνη για τη δολοφονία του είχε τότε αναλάβει η «Σέχτα Επαναστατών» με προκήρυξη που είχε στείλει στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο Σωκράτης Γκιόλιας ήταν παιδί πολύτεκνης οικογένειας Ελλήνων μεταναστών, η οποία επέστρεψε στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Από 19 ετών άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος σε εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό New Channel και συνεργάστηκαν έως και τον Οκτώβριο του 2008. Επίσης, εργάστηκε σε αθλητικές εφημερίδες, καλύπτοντας για χρόνια ρεπορτάζ στίβου. Το διάστημα πριν από τη δολοφονία του, εργαζόταν ως συντάκτης στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα .

Το όνομα του Γκιόλια είχε συνδεθεί με το ειδησεογραφικό ιστολόγιο troktiko, σαν ένα από τα πρόσωπα που το δημιούργησαν το 2008. Οι συντάκτες του μπλογκ ουδέποτε δεν παραδέχτηκαν την σχέση του Γκιόλια μαζί του.

Το 2003, παντρεύτηκε τη σύζυγό του Αδαμαντία και απέκτησαν 2 παιδιά.

Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί οι δολοφόνοι αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του. Παρά τα χρόνια που πέρασαν δεν κατέστη δυνατό να διαλευκανθεί η δολοφονία του.

Και μία ακόμη σύμπτωση: δέκα χρόνια μετά, βρίσκονται ξανά στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κος Χρυσοχοΐδης και ο κος Οικονόμου.

Για τη δολοφονία Γκιόλια είχε στείλει επιστολή, το 2011, προς τον Χρήστο Παπουτσή η γνωστή δημοσιογράφος και φίλη του εκλιπόντος, Σεμίνα Διγενή.

Ολόκληρο το κείμενο της επιστολής της Σεμίνας Διγενή έχει ως εξής:

«Αγαπητέ Χρήστο θέλω να σου πω πολλά αυτόν τον καιρό, αλλά τελικά αποφάσισα να σου γράψω γράμμα. Γνωριζόμαστε πολύ καλά από την εποχή της Πλειστοκαίνου, ήτοι από τον καιρό που ήμουν ρεπόρτερ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Πανεπιστημίου κι εσύ στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, στον …όροφο κάτω από μάς.

Η μνήμη, λένε οι νευροεπιστήμονες είναι κάτι σαν βίντεο ροής, που «φορτώνεται» με γεγονότα, εικόνες, πρόσωπα και σκέψεις. Όταν ενεργοποιείς μια ανάμνηση, ενεργοποιείς συγχρόνως και κάποια απ’ αυτά που συνέβαιναν γύρω απ’ αυτήν, την ώρα που σχηματιζόταν…

Σε θυμάμαι λοιπόν, να μας επισκέπτεσαι συχνά στα γραφεία μας, παρέα με τον Αρκούδο, για να φέρετε κομματικές ανακοινώσεις, καταγγελίες για την κρατική βία και την επάρατη δεξιά, καλέσματα σε διαδηλώσεις για την παιδεία και τα αντιλαϊκά μέτρα, να παρακαλάς τον Γιομπαζολιά να «περιποιηθεί» τα κείμενα κι όταν αυτός έλειπε, τον Μπακουνάκη, την Νταϊλιάνα, τη Μαυρογένη, την Παγώνη, εμένα? Θυμάσαι; Μαχητικός και πάντα με πλήρη επαναστατική εξάρτυση, μούσια και μαλλιά και με απέχθεια ιδιαίτερη στις αυθαιρεσίες των δυνάμεων καταστολής.

Είπα «δυνάμεις καταστολής» και το βίντεο ροής που λέγαμε πιο πριν, σε δείχνει -τριάντα τόσα χρόνια μετά- να δίνεις εντολή να ρίξουν ληγμένα δακρυγόνα σε διαδηλωτές. Σε δείχνει να θέτεις -μέσω των ΜΑΤ- σε ισχύ το σχέδιο «Βίαιης καταστολής και διάλυσης συγκεντρώσεων» και τη χρησιμοποίηση 2.860 δακρυγόνων…

(Χρήστο, όταν πηγαίναμε μαζί παλιά σε διαδηλώσεις, αυτοί οι φασίστες όπως τους έλεγες, δεν μας έριχναν ποτέ πάνω από 500… Άσε που τα περισσότερα τα έτρωγε ο Καραμπελιάς!).

Πολύ αίμα παλιέ μου φίλε, πολλά ανοιγμένα κεφάλια και σπασμένα πλευρά και πολύ προκλητικές οι δηλώσεις σου μετά. Αν αυτό συνέβαινε τότε, που φορούσες το αμπέχονο, τα γένια σου ήταν μαύρα και σου είχε ο Λαλιώτης υπόκρουση τα Κάρμινα Μπουράνα, φαντάζεσαι πώς θα αποκαλούσες τον αρμόδιο υπουργό; Εσύ λοιπόν, Υπουργέ μου, όχι μόνο αιματοκύλισες τις Τετάρτες του Συντάγματος, αλλά σε πληρώσαμε και ακριβά για να μας δείρεις. Πάνω από 1.100.000 ευρώ ΜΑΣ κοστίζει, για να φροντίσεις ΕΣΥ να κυλήσει το αίμα των διαδηλωτών.

Όμως παρασύρθηκα, άλλο είναι το θέμα μου σήμερα, για άλλο αίμα θέλω να σου μιλήσω. Για το αίμα του Γκιόλια. Ξέρω ότι ξέρεις. Σχεδόν όλοι ξέρουμε ότι ξέρεις. Ξέρεις και το ποιός έδωσε την εντολή και ποιοί ήταν οι εκτελεστές του. Και ο προκάτοχός σου ήξερε.

Άκου Χρήστο, δεν σκοπεύω μ’ αυτό το κομμάτι να υπερασπιστώ τον Γκιόλια, παραμονή του ετήσιου μνημοσύνου του. Θέλω όμως να ξέρω, θέλω να μου πεις την αλήθεια. Ποιός τον ήθελε νεκρό και γιατί; Ήταν πολιτικός, δημοσιογράφος, επιχειρηματίας, ποιός διάολος ήταν; Για ποιό λόγο του έκλεισαν το στόμα; Γιατί ένα χρόνο τώρα δεν μιλάει κανείς; Ποιός απαιτεί αυτήν την ομερτά; Οι έρευνες και του Χρυσοχοϊδη και οι δικές σου (αν έγιναν ποτέ..) πού οδήγησαν; Πόσα τηλέφωνα έπεσαν κι από πού, για να κλείσει το θέμα πριν καν ανοίξει;

Χρήστο, πρέπει να ξέρεις ότι λέγονται πολλά για τον τρόπο διεξαγωγής αυτών των περίφημων «ερευνών». Όσοι σε υπερασπίζονται λένε πως είναι πολύ θολό το τοπίο για να μπορέσεις να βρεις άκρη και παραείναι τοξικό το θέμα για να «ανοίξει». Άλλοι πάλι θεωρούν ότι εκτελείς υπάκουα, εντολές σιωπής (όχι απαραίτητα από πολιτικά κέντρα).

Νάτο πάλι το βίντεο ροής…

Σε δείχνει να κρατάς σε πορεία, τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου κι εμένα να σε φωτογραφίζω.

Στο όνομα αυτής της σκηνής, μπορείς να πεις την αλήθεια; Γιατί σου είπα, ξέρω ότι ξέρεις. Σκότωσε τον Σωκράτη, αυτός που νομίζω;

Υ.Γ. Αν ποτέ μου πεις την αλήθεια, θα λυπηθώ μόνο για ένα πράγμα, που δεν θα την ακούσει από το στόμα σου ο συνάδελφός μου, που τα παλληκάρια σου φρόντισαν με μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης, να χάσει την ακοή του.

Το τελευταίο πράγμα που άκουσε, ήταν εκείνο το δικό μας σύνθημα ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ? Δεν το θυμάσαι όμως, ε;

Σεμίνα Διγενή».

About Author