Το ΔΝΤ συνιστά την επιβολή προσωρινού φόρου στους πλούσιους

Οι κυβερνήσεις, οι οποίες χρειάζονται πρόσθετους πόρους προκειμένου να συνεχίσουν να βοηθούν τους πιο ευάλωτους για να βγουν από την κρίση, θα μπορούν να αυξήσουν τους φόρους για τους πιο πλούσιους ή τις επιχειρήσεις που αύξησαν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

“Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες, και οι κυβερνήσεις χρειάστηκε να παράσχουν (σημαντική οικονομική) στήριξη” στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο, δήλωσε ο Πάολο Μάουρο, ένας εκ των υπευθύνων της δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Είναι “απαραίτητο να αντληθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα” για να ανακατανεμηθούν μέσω της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης, πρόσθεσε.

Για να γίνει αυτό, το ΔΝΤ συνιστά, όπως είχε κάνει τον Οκτώβριο, τη θέσπιση προσωρινής φορολογίας επί των υψηλότερων εισοδημάτων ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης.

Σημειώνοντας το γεγονός ότι στις προηγμένες οικονομίες υπήρξε τα τελευταία χρόνια διάβρωση των εσόδων που προέρχονταν από τους εταιρικούς φόρους, ο Μάουρο χαιρέτισε τη διεθνή πρωτοβουλία “για την επίτευξη συμφωνίας” για μια παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση.

“Διαπιστώσαμε επίσης μια διάβρωση της φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα πρόσωπα που είναι στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας”, πρόσθεσε.

“Συνεπώς, στις προηγμένες οικονομίες, υπάρχει μια ευκαιρία να αντιστραφεί αυτή η τάση με την αύξηση τόσο του φόρου εισοδήματος των εταιριών όσο και των πλουσιότερων ιδιωτών, με την εξάλειψη των κενών του φορολογικού συστήματος, με την αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας ή των φόρων κληρονομιάς.

“Υπάρχει ένα ολόκληρο φάσμα διαθέσιμων επιλογών”, πρόσθεσε.

Ένας προσωρινός φόρος για να συνέλθουμε από την Covid, ο οποίος θα περνούσε από έναν εταιρικό φόρο, θα είχε νόημα κυρίως για τις εταιρίες που έχουν κάνει περισσότερα κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόνισε αναφερόμενος σε κολοσσούς όπως η Amazon.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την πρόταση μιας αύξησης των εταιρικών φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα το γεγονός ότι ο όμιλος δεν πληρώνει φόρο επί των κερδών του.

“Ο εμβολιασμός είναι περισσότερο από επικερδής”

Ο επικεφαλής δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ υπερασπίστηκε τον εμβολιασμό σε όλα τα επίπεδα.

Πάνω από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων φορολογικών εσόδων θα μπορούσαν να υπάρξουν έως το 2025 σε παγκόσμια κλίμακα, αν όλες οι χώρες κατάφερναν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει επίσης την “εξοικονόμηση επιπλέον δισεκατομμυρίων στα μέτρα στήριξης” των οικονομιών, παρατηρεί το ΔΝΤ στην έκθεσή του για τη δημοσιονομική επιτήρηση που δημοσιεύτηκε σήμερα στο πλαίσιο των εαρινών συνεδριάσεων.

“Για να συγκεντρωθούν οι απαραίτητοι πόροι, να βελτιωθεί η πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες, να ενισχυθούν τα δίχτυα ασφαλείας και να αναζωογονηθούν οι προσπάθειες για την επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης, οι εθνικές και διεθνείς φορολογικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες”, προσθέτει το Ταμείο.

“Ο εμβολιασμός είναι συνεπώς περισσότερο από επικερδής, καθώς προσφέρει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής στα δημόσια κεφάλαια που επενδύονται για την επιτάχυνση της παραγωγής των εμβολίων και την παγκόσμια διανομή τους”, σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Φορολόγηση πολυεθνικών: Η Γαλλία είναι ανοικτή σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή άνω του 12,5%

Η Γαλλία είναι ανοικτή στην ιδέα να καθοριστεί ένας ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τις πολυεθνικές άνω του 12,5%, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ στον απόηχο των δηλώσεων της Αμερικανίδας ομολόγου του Τζάνετ Γέλεν.
Στις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη στον ΟΟΣΑ για τη θέσπιση ενός διεθνούς συστήματος φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, η Γαλλία έχει ώς τώρα ταχθεί υπέρ της θέσπισης ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 12,5% επί των κερδών, που αντιστοιχεί για παράδειγμα σε αυτόν που ισχύει στην Ιρλανδία.
«Είμαστε σίγουρα ανοικτοί σε μια αύξηση αυτού του ποσοστού», δήλωσε σήμερα ο Μπρουνό Λεμέρ σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Πιστεύουμε ότι αυτό το θέμα ενός ελάχιστου φόρου είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για χάρη της αποτελεσματικότητας και της ισότητας σε ό,τι αφορά τη διεθνή φορολόγηση», δήλωσε.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ εργάζονται «με τις χώρες της G20 για να συμφωνήσουν σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις», χωρίς όμως να διευκρινίζει επίσημα το επίπεδο στο οποίο θα καθοριστεί ο φόρος αυτός.
Η Γέλεν επιβεβαίωσε την προθυμία των ΗΠΑ να δουν να επιτυγχάνεται ένας τέτοιος εναρμονισμένος φόρος σε παγκόσμια κλίμακα, τη στιγμή που η κυβέρνηση Μπάιντεν θέλει να αυξήσει τους φόρους στις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει το γιγάντιο σχέδιο υποδομών.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει κυρίως την αύξηση από το 10,5% στο 21% του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των αμερικανικών επιχειρήσεων ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία πραγματοποιούνται τα κέρδη αυτά.
«Συζητούμε με την Τζάνετ Γέλεν σε τεχνικό επίπεδο, για το σωστό επίπεδο ελάχιστου φόρου για τις επιχειρήσεις», δήλωσε ο Λεμέρ.
Χθες, ο ίδιος εκτίμησε ότι το αμερικανικό άνοιγμα καθιστά εφικτή πλέον την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για τη μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών επιχειρήσεων, κάτι που αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης εδώ και πολλά χρόνια υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.
Εκτός ενός παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή, αυτή η μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την τροποποίηση του φόρου επί των επιχειρήσεων ανάλογα με τα κέρδη που πραγματοποιούνται σε κάθε χώρα, ανεξάρτητα από τη φορολογική τους έδρα.
Αυτό το δεύτερο σημείο στοχεύει κυρίως σε κολοσσούς του Διαδικτύου, που συχνά πληρώνουν φόρους που δεν συνδέονται με τα έσοδα και τα κέρδη που έχουν σε κάθε χώρα. Ο ΟΟΣΑ θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία κατά τη διάσκεψη των επικεφαλής οικονομικής πολιτικής της Ομάδας των 20 (G20) στις 9 και 10 Ιουλίου.

About Author