Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Τα self tests δεν αποτελούν τη λύση

Ανακοίνωση σχετικά με τα self test που άρχισαν να διανέμονται από σήμερα στα φαρμακεία της Αττικής εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ). Mεταξύ άλλων καλεί τους πολίτες «να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα του test» ενώ τονίζει ότι τα «self tests δεν αποτελούν τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας».

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ υπερτερεί ο ευρύς έλεγχος του πληθυσμού με rapid test και PCR καθώς όπως τονίζει η χρήση των self tests δεν αποτελεί τη λύση για την καταπολέμηση της πανδημίας, αλλά ένα μικρό βήμα για τον πιθανό εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την προθυμία για βοήθεια σε κάθε πολίτη ή ασθενή σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες. Τονίζει επίσης ότι η διαδικασία του αυτοελέγχου για να αποδώσει, προϋποθέτει σωστή δειγματοληψία και χρήση των αποτελεσμάτων.

Παράλληλα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests, όπως:

  • Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
  • Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
  • Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε..
  • Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα ξεκίνησε η διανομή στα φαρμακεία της Αττικής των self test. Υπολογίζεται ότι έως το τέλος της εβδομάδας τα 11.000 φαρμακεία όλης της χώρας θα διαθέτουν ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς, με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας

Σύμφωνα με τον  Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο προτεραιότητα στα τεστ θα έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Τα κιτ για τα ανήλικα τέκνα τα παραλαμβάνουν οι γονείς ή οι νόμιμοι κηδεμόνες τους. Παράλληλα διευκρινίζει ότι τα άλλα ΑΜΚΑ θα είναι «κλειστά» και έτσι οι υπόλοιποι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να προσέρχονται στα φαρμακεία για την προμήθειά των self test.

About Author