Θύελλα με τη σύμβαση δωρεάς για μνημόνευση Μενδώνη στην Ακρόπολη– Υπ. Πολιτισμού: “Δολοφονία χαρακτήρος”

Θύελλα αντιδράσεων και νέα πολιτική κόντρα με επίκεντρο την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έχει προκαλέσει το ζήτημα με την επιγραφή στην Ακρόπολη. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στην εν λόγω επιγραφή για την αναφορά δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση θα αναγραφόταν και το όνομα της υπουργού κ. Μενδώνη, κάτι που διαψεύσει κατηγορηματικά με ανακοίνωση του το Υπ. Πολιτισμού.

Ειδικότερα σε δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ αναφέρεται ότι στη σύμβαση δωρεάς που υπογράφτηκε μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα» για τη χορηγία κατασκευής του ανελκυστήρα, ανανέωσης του φωτισμού της Ακρόπολης και τις αμφιλεγόμενες “τσιμεντοστρώσεις”, στο άρθρο 9 με τίτλο “Αναφορά της δωρεάς” ορίζει ότι:

  • “Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη’ (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος”.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και του Αλέξη Τσίπρα.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν μεταχρονολογημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δυστυχώς όμως είναι αλήθεια» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει:

«Αφού η κα Μενδώνη έριξε τσιμέντο στην Ακρόπολη, τώρα θέλει να βάλει και μαρμάρινη επιγραφή με το όνομά της σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Για να μείνει στην αιωνιότητα το έργο κακοποίησης του πολιτισμού που υλοποιεί με επιμονή εδώ και ενάμιση χρόνο.

Κυβέρνηση αχρήστων αλλά και βέβηλων συνάμα».

Από την άλλη πλευρά πάντως το Υπ. Πολιτισμού με μια πολύ “επιθετική” ανακοίνωση όχι μόνο μιλά για fake news αλλά κάνει λόγο και για δολοφονία χαρακτήρος της Υπουργού από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν απαντά επί της ουσίας του δημοσιεύματος και στο επίμαχο άρθρο 9 της σύμβασης δωρεάς.

ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

«Η στοχοποίηση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη έχει ξεπεράσει τα όρια της αντιπολιτευτικής κριτικής. Είναι δολοφονία χαρακτήρος. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του δεν έκανε απολύτως τίποτε για τον πολιτισμό, στα δύο σχεδόν χρόνια που βρίσκεται στην αντιπολίτευση αναλώνεται σε fake news στην προσπάθειά του να ακυρώσει τα έργα τα οποία γίνονται. Τα έργα στην Ακρόπολη τον έχουν ξεπεράσει. Αυτό είναι το μήνυμα από τους επισκέπτες του χώρου. Οσο ο χώρος ήταν κλειστός είχαν περιθώριο για ασύστολα ψέματα και διαστρεβλώσεις. Τώρα ΟΧΙ. Καμία πινακίδα δεν θα αναρτηθεί επί του Βράχου της Ακροπόλεως. Δίνονται στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των πινακίδων, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα αναρτηθούν εντός των επομένων ημερών».

ΠΑΡΑΘΕΤΕΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ:

«Κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέλει να ταπεινώσει με αυτόν τον τρόπο την Ακρόπολη! Δεν έχει καμία θέση το όνομα του χορηγού και το όνομα της Υπουργού (!!) πάνω στο μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», έγραψε στο Twitter η Δέσποινα Κουτσούμπα, αρχαιολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και ακολούθησαν δεκάδες αναρτήσεις αποδοκιμασίας για την απόφαση που προσβάλει ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς όπως είναι η Ακρόπολη.

Όπως ήταν φυσικό οι πληροφορίες για μνημόνευση της κ. Μενδώνη στην επιγραφή της δωρεάς προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες του twitter:

About Author