Πρόβλεψη Τζανάκη: “Ίσως και 5000 κρούσματα”

Tα κρούσματα μπορεί να «αγγίξουν» ακόμη και τα 5.000, προειδοποίησε μιλώντας στο OPEN ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, όσον αφορά στον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανακοινωθούν το απόγευμα.

«Σήμερα ή αύριο μπορεί να έχουμε ρεκόρ κρουσμάτων. Ελπίζω να είναι η τελευταία υψηλή μέτρηση και να έχουμε αποκλιμάκωση από τις 10 – 15 Απριλίου» είπε στο.
Σε σχετική ερώτηση για το εάν θα δούμε 5.000 κρούσματα, ο ίδιος είπε πως «μπορεί να ακουμπήσουμε ή να έχουμε το πρώτο 5.000 εάν γίνουν 65.000 με 67.000 τεστ».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην απόφαση να μην ανοίξει η αγορά στην Αχαΐα, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας πως «εάν αποδεχόμαστε ότι το λιανεμπόριο δεν επιδεινώνει τους επιδημικούς δείκτες, η απόφαση αυτή πρέπει να αναθεωρηθεί».

Απαραίτητο, είπε, είναι να βγει ο κόσμος έξω, να πάει στην εξοχή. «Να του δώσουμε μία οργανωμένη και επιδημιολογικά ασφαλή κοινωνική επαφή».

 

«Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν αφήνουμε τον κόσμο να πάει στο εξοχικό του;» διερωτήθηκε ο καθηγητής, εκτιμώντας πως η «ψυχική ανάταση θα επιτρέψει την καλύτερη τήρηση των μέτρων».

Εμφανίστηκε θετικός στο να ανοίξουν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, επεσήμανε, όμως, την ανάγκη να υπάρχουν ειδικές προβλέψεις για περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Στις μετακινήσεις προς αυτές, πρότεινε, να παίξει ρόλο το πιστοποιητικό εμβολιασμού, η βεβαίωση αρνητικού self test…
Παράλληλα, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των εξωτερικών χώρων της εστίασης καθώς θα είναι πιο ωφέλιμη η κοινωνική συναναστροφή κατά πιο οργανωμένο και ασφαλή τρόπο.

Σε ερώτηση για το γιατί η χώρα παραμένει στο «κόκκινο» ο κ. Τζανάκης έκανε λόγο για «συνδυασμό πραγμάτων» και αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις και την πίεση στον κόσμο.
Πέρσι ο κόσμος περίμενε να μείνει μέσα για 1,5 μήνα, σημείωσε, ωστόσο από τον Νοέμβριο μπήκαμε σε νέο κύμα.

«Ο κόσμος έχει υποστεί μία ψυχολογική πίεση που κατευθύνει τη συμπεριφορά του και βλέπει ότι παρόλο που έχουμε lockdown τα κρούσματα παραμένουν».
Τέλος, ζήτησε να υπάρξει ένα «μείγμα μέτρων που να στηρίζεται στην ασφαλή κοινωνική επαφή».

 

Πηγή: Libre

About Author