Απέτυχε το μοντέλο της Σλοβακίας με τα συνεχή τεστ: Πάνω από 10.000 οι νεκροί από την πανδημία

Πριν λίγους μήνες η Σλοβακία έγινε διάσημη γιατί έκανε τεστ σε όλο τον πληθυσμό και συνεχίζει και κάνει 1 εκατ. τεστ την εβδομάδα. Κάποιοι έσπευσαν να την προβάλουν ως μοντέλο και για την Ελλάδα. Όμως, νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι απέτυχε παταγωδώς και σήμερα μετράει 10.000 νεκρούς σε 5,5 εκατ κατοίκους.

Συγκεκριμένα, στη χώρα της κεντρικής Ευρώπης καταγράφηκαν 77 νέοι θάνατοι σήμερα, με αποτέλεσμα το σύνολο των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 10.025, από την αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020.

Τις τελευταίες 7 ημέρες, η Σλοβακία κατέγραψε τον έβδομο υψηλότερο δείκτη κατά κεφαλήν θανάτων από Covid-19, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data. Η γειτονική της Ουγγαρία ηγείται της λίστας, την ώρα που η Τσεχία και η Πολωνία βρίσκονται μεταξύ των 10 πρώτων χωρών στον κατάλογο.

Πού οφείλεται η αποτυχία; Η χώρα κάνει πράγματι 1 εκατ. την εβδομάδα, αλλά ελάχιστα μοριακά, λιγότερα από 70.000 σε εβδομαδιαία βάση. Έχει ρίξει το βάρος στα rapid test αντιγόνου και δεν διεξάγει η ίδια ιχνηλάτιση, αλλά καλεί τους πολίτες, που βρίσκονται θετικοί, να ενημερώνουν οι ίδιοι τις επαφές τους.

Να θυμίσουμε ότι τα rapid test δεν θεωρούνται εργαλείο διάγνωσης. Διότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να θεωρούν λανθασμένα τα άτομα με μικρότερο φορτίο ως αρνητικά. Ωστόσο, η Σλοβακία τα χρησιμοποιεί ως το κύριο διαγνωστικό εργαλείο. Και δεν έχει οργανώσει σύστημα ιχνηλάτισης, ώστε να περιχαρακώσει τον ιό. Γεγονός που εύλογα δεν αποδίδει και η κυβέρνηση δέχεται κριτική από ειδικούς και αντιπολίτευση.

«Δεν εκμεταλλευόμαστε τα πλεονεκτήματα κανενός από τους δύο τύπους τεστ και οδηγούμαστε σε χάος», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Ινστιτούτου Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας, υπό τη διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας, Martin Smatana. «Η επιτυχία άλλων χωρών στον περιορισμό της πανδημίας συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με τις δοκιμές PCR», ισχυρίζεται ο μαθηματικός Richard Kollár.

Πράγματι, οι χώρες που έχουν καλύτερη απόδοση στην καταστολή της πανδημίας εκτελούν μεγάλο αριθμό μοριακών τεστ (PCR). Η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία διεξάγουν επίσης δυσανάλογα περισσότερες δοκιμές PCR από τη Σλοβακία.

Η περίπτωση της Σλοβακίας δείχνει πόσο περίπλοκη είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας και πως “μαγικές λύσεις” δεν υπάρχουν. Δεν αρκούν τα πολλά τεστ, αλλά χρειάζεται οργάνωση της διαχείρισης σε κοινοτικό και πρωτοβάθμιο επίπεδο για αποτελεσματικό έλεγχο της διασποράς του ιού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ – virus.com.gr

About Author