Στην Τουρκία για συνάντηση με Ερντογάν Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

Την Τουρκία, επισκέπτονται την Τρίτη 6 Απριλίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Η ανακοίνωση της επίσκεψης έρχεται μερικές μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου προσφέρθηκε θετική ατζέντα στην Τουρκία και δέσμευση για συνεργασία «κατά τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο». Υπό την προϋπόθεση, δηλαδή, ότι θα διατηρηθεί η ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ΕΕ προσφέρει στην Τουρκία ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης για τη φιλοξενία προσφύγων, τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης και άλλα οικονομικά κίνητρα και την καλούν να απέχει από νέες προκλήσεις ή μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Στην αντίθετη περίπτωση η Ε.Ε. θα χρησιμοποιήσει «τα μέσα και τις επιλογές» που έχει στη διάθεσή της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών – μελών της, καθώς και για τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, αναμένεται να έχουν συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, όπως, ανέφερε ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, ο Μπάρεντ Λέιντς.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, με βάση την οποία έγινε η συζήτηση στη σύνοδο, αναφέρεται και το είδος των κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν εάν η Τουρκία υποτροπιάσει -αν και δεν ξεκαθαρίζεται τι ακριβώς σημαίνει υποτροπή: πρόκειται, μεταξύ άλλων, για απαγόρευση ταξιδιών και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, πάγωμα χορήγησης κοινοτικών κονδυλίων, καθώς και κυρώσεις στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού.

About Author