Ραντεβού μετά τον Σεπτέμβριο για τα 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης από τον κοροναϊό και άρα στην εκταμίευση των χρημάτων προς τα κράτη-μέλη κινδυνεύει να προκαλέσει η προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης. Με ανακοίνωσή του την Παρασκευή, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο «πάγωσε» τη διαδικασία έγκρισης του νόμου των ίδιων πόρων από τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, μέχρι οι δικαστές να αποφανθούν για τη νομιμότητά του.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της Εφημερίδας των Συντακτών, Μαρία Ψαρά,  πρόκειται για έναν νόμο που είναι απαραίτητος για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού πρέπει να εγκριθεί από τα εθνικά Κοινοβούλια όλων των κρατών-μελών, προκειμένου να μπορέσει η Κομισιόν να δανειστεί 750 δισ. ευρώ για να το χρηματοδοτήσει. Μέχρι στιγμής, 16 χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα -έχουν εγκρίνει τη νομοθεσία. Η διαδικασία από το γερμανικό δικαστήριο ωστόσο αναμένεται να καθυστερήσει τη διαδικασία, ακόμα και τρεις μήνες.

Με άλλα λόγια, μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να έσπευσε να παρουσιάσει το πρόγραμμα της Ελλάδας για τα χρήματα που θα λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο κανείς σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζει πότε θα ξεκινήσουν να δίνονται στις χώρες της Ε.Ε.! Από την πλευρά της η Κομισιόν εμφανίστηκε χθες καθησυχαστική, λέγοντας ότι προς το παρόν φαίνεται ότι τα χρονοδιαγράμματα μπορούν να τηρηθούν και ότι παραμένει πεπεισμένη πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα επί της (νομικής) ουσίας.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο οι Βρυξέλλες είναι ανήσυχες. Εάν το δικαστήριο αποφασίζει θετικά σε μια επείγουσα διαδικασία, το επεισόδιο δεν θα σημαίνει περισσότερο από μια μικρή καθυστέρηση. Ομως αυτό είναι το καλύτερο σενάριο για πολλούς, οι οποίοι ελπίζουν ότι οι Γερμανοί δικαστές μπορεί για άλλη μία φορά να… γαβγίζουν αλλά να μη δαγκώνουν. Αυτό όμως μπορεί να αποδειχθεί ευσεβής πόθος. Εάν τα πράγματα έχουν την αντίθετη τροπή, αυτό θα σήμαινε το τέλος του μεγαλύτερου έργου της Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις αν ετοιμάζει «plan B» σε περίπτωση που υπάρξει νομικό κώλυμα. Το δικαστήριο θα μπορούσε να υπαγορεύσει προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Γερμανίας στο νέο σχέδιο που θα κινδύνευε να υπονομεύσει μεγάλο μέρος του ταμείου. Κάποιοι πιστεύουν ότι οι δικαστές θα μπορούσαν να… πάρουν τον χρόνο τους για να λάβουν απόφαση: θα μπορούσαν δηλαδή οι διαβουλεύσεις να διαρκέσουν μέχρι το φθινόπωρο, όταν θα διεξαχθούν οι γερμανικές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ καλός λόγος για κάποια νευρικότητα σε ολόκληρη την Ε.Ε. και σε χώρες που είναι σε δύσκολη οικονομική θέση και θέλουν να αρχίσουν να ξοδεύουν τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

● Το νομοσχέδιο συμμετοχής της Γερμανίας στο Ταμείο Ανάκαμψης είχε ψηφιστεί την Πέμπτη από τη γερμανική Βουλή με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων και την Παρασκευή το πρωί ομόφωνα από το Συμβούλιο των Κρατιδίων. Ωστόσο, αμέσως μετά κατατέθηκε σειρά αγωγών στην Καρλσρούη. Τα ονόματα των εναγόντων δεν έχουν ανακοινωθεί, αλλά το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) είχε ήδη γνωστοποιήσει ότι θα προσφύγει.

About Author