“Μαύρο πέπλο” αδιαφάνειας για τα πρακτικά της Επιτροπής Ειδικών- Κοντοζαμάνης: Δεν τα δίνουμε για να μην τους… “αδειάσουμε”

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κρατήσει μυστικά τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων για την πανδημία, ρίχνοντας ένα πρωτοφανές για μία δημοκρατική χώρα  “μαύρο πέπλο” αδιαφάνειας, επιβεβαίωσε στη Βουλή ο Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Στην τοποθέτηση του μάλιστα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ενδεχόμενη δημοσίευση των εισηγήσεων θα οδηγούσε σε «άδειασμα» των μελών της επιτροπής, θέτοντας έτσι υπό αμφισβήτηση την ίδια την επιστημονική τους υπόσταση.

«Θα αδειάζαμε τα μέλη της επιτροπής εάν το κάναμε αυτό…»,ανέφερε χαρακτηριστικά απορρίπτοντας την πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλή να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων με τις εισηγήσεις τους προς την κυβέρνηση.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην γίνει γνωστό τι έχει προτείνει το κάθε μέλος της επιτροπής. «Δεν είναι σωστό να ταυτίσουμε πρόσωπα και απόψεις» σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης. Στη συνέχεια όμως τόνισε ότι ούτε ανώνυμα θα είχε νόημα να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας δεν έχασε πάντως την ευκαιρία να προσθέσει ότι αρκετοί από τους ειδικούς διατυπώνουν δημόσια και επώνυμα τις θέσεις τους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να πληροφορείται κανείς τις εισηγήσεις τους από τις συνεντεύξεις τους.

«Δεν είναι κρατικό μυστικό οι εισηγήσεις των ειδικών» είπε ο κ. Κοντοζαμάνης και ανέφερε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης συνάγονται από τις εισηγήσεις της επιτροπής: «Η εισήγηση της επιτροπής βεβαίως και γίνεται γνωστή. Γιατί σε αυτή την εισήγηση στηρίζεται η κυβέρνηση για να λάβει τις όποιες αποφάσεις».

About Author