Πειράματα “προσομοίωσης” για επανεκκίνηση παρά τον Covid σε Βαρκελώνη και Ολλανδία

Με rapid test στα χέρια περίπου 5.000 Ολλανδοί παρακολούθησαν τον αγώνα της Εθνικής ομάδας της χώρας τους με την Λετονία χωρίς κοινωνικές αποστάσεις και με μπύρες στα χέρια μετά από απόφαση της κυβέρνησης.

Όσα έγιναν το απόγευμα του Σαββάτου ήταν μέρος μιας μεγάλης έρευνας από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Αϊντχόφεν μαζί με το Field Lab.

Μία έρευνα η οποία έχει ως στόχο να δείξει πόσο εύκολα ή όχι μεταδίδεται ο κοροναϊός μέσω του αέρα και ποιες καιρικές συνθήκες βοηθούν την μετάδοση.

Εκτός από την εικόνα των 5.000 φιλάθλων σ’ ένα γήπεδο χωρητικότητας 55.000 θέσεων εντύπωση έκανε το γεγονός ότι ουδείς φορούσε μάσκα!

Οπως αποδείχθηκε δεν ήταν άγνοια κινδύνου ή η ανεμελιά των Ολλανδών. Ήταν εντολή της έρευνας. Και οι 5.000 φίλαθλοι είχαν εντολή να τραγουδούν συνθήματα, να φωνάζουν για να υποστηρίξουν την Εθνική τους ομάδας και να πίνουν ότι θέλουν βλέποντας το αγώνα.

Στόχος του πειράματος ήταν να διαπιστωθεί εάν και πόσο μεταδίδεται ο κορονοϊός μέσω των σταγονιδίων (από τις φωνές, το τραγούδι και οτιδήποτε άλλο).

Ο Μπερτ Μπλόκεν, επικεφαλής της έρευνας, τοποθέτησε περισσότερες από 300 συσκευές στις κερκίδες που μπήκε ο κόσμος. Οι συγκεκριμένες συσκευές κατέγραφαν με κάθε λεπτομέρεια, την θερμοκρασία, την υγρασία, την συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα και φυσικά τα σωματίδια. Ταυτόχρονα μετρούσε και την ταχύτητα του αέρα αλλά και την κατεύθυνση των σωματιδίων.

Tι είναι το FieldLab

Λόγω των μέτρων COVID-19, οι εκδηλώσεις μπορούν να οργανωθούν μόνο με ισχυρούς περιορισμούς. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στον τομέα των εκδηλώσεων.

Για το λόγο αυτό, το Fieldlab Events δημιουργήθηκε από τον τομέα των εκδηλώσεων σε συνεργασία με την ολλανδική κυβέρνηση. Ο στόχος του Fieldlab Events είναι να αναπτύξει επικυρωμένα δομικά στοιχεία, τα οποία αποτελούν απόδειξη της ασφαλούς και αξιόπιστης προσέγγισης που απαιτείται. Αυτό γίνεται σε συν-δημιουργία με εταιρείες, κυβερνήσεις, ομάδες συμφερόντων και το κοινό. Σκοπός είναι να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη με την εθνική κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρχουν πλαίσια αξιολόγησης που να επιτρέπουν την προσαρμογή του οδικού χάρτη της Corona. Το πρόγραμμα Fieldlab Events εστιάζει στη διαφοροποίηση διαφορετικών γεγονότων (επιχειρήσεων και δημόσιων) και καταστάσεων (εντός και εκτός, στατικού ή δυναμικού κ.λπ.) και στην επιτάχυνση της επιστροφής σε πλήρη λειτουργία για εκδηλώσεις.

Το Fieldlab Events είναι μια πρωτοβουλία ολόκληρου του τομέα, από επιχειρήσεις έως δημόσιες εκδηλώσεις και από πολιτισμό έως αθλητισμό. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που είχε η βιομηχανία εκδηλώσεων με διάφορα υπουργεία και η κοινή της φιλοδοξία είναι να δοκιμάσει διάφορα στοιχεία στο πλαίσιο της υγείας και της ασφάλειας που μπορούν να δώσουν εικόνα για την πιθανότητα ευκολότερων περιορισμών στην εκδήλωση διοργανωτές.

Το πρόγραμμα Fieldlab δημιουργήθηκε ως συνεργασία μεταξύ επιστημόνων και ιδρυμάτων γνώσης, των κορυφαίων τομέων της δημιουργικής βιομηχανίας και της ζωής, των επιστημών και της υγείας και του CLICKNL. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Υγείας, Πρόνοιας και Αθλητισμού (VWS), Εκπαίδευσης, Πολιτισμού και Επιστημών (OCW), Οικονομικών Υποθέσεων και Κλίματος (EZK) και Δικαιοσύνης και Ασφάλειας (J&V).

Η συναυλία στην Βαρκελώνη

Πέντε χιλιάδες λάτρεις της μουσικής αναμένεται να παρακολουθήσουν μια ροκ συναυλία στη Βαρκελώνη αφού πρώτα περάσουν, την ίδια μέρα, από τεστ Covid-19 με τις αρχές να έχουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα του σχεδίου πρόληψης σε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Η… παράσταση που θα δοθεί (σε κλειστό χώρο) από το ισπανικό συγκρότημα «Love of Lesbian» το Σάββατο έχει λάβει ειδική άδεια των υγειονομικών αρχών της χώρας την ίδια ώρα που στην Ισπανία οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις τεσσάρων ατόμων σε κλειστούς χώρους βρίσκονται σε ισχύ.

Οι συμμετέχοντες στη συναυλία δεν θα υπόκεινται σε περιορισμούς παρά μόνο θα είναι υποχρεωτικό να φορούν μάσκες.

Άτομα με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με κάποιον που μολύνθηκε από Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες αποκλείστηκαν. Οι προνομιούχοι κάτοχοι εισιτηρίων θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid test λίγες ώρες πριν τη συναυλία και όσοι έχουν αρνητικά αποτελέσματα θα λάβουν έναν κωδικό στο κινητό τους τηλέφωνο που επικυρώνει το εισιτήριό τους για την παράσταση στο Palau Sant Jordi.

Η συναυλία υποστηρίζεται από τοπικές αρχές και από ειδικούς από το Ίδρυμα «Fight Aids and Infectious Diseases Foundation της Βαρκελώνης», το οποίο διοργάνωσε μια μικρότερης κλίμακας συναυλία (500 άτομα) τον Δεκέμβριο. Τα αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε έδειξε ότι ο προ-έλεγχος με rapid test και η χρήση μάσκας πέτυχαν, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν κανόνες κοινωνικής απόστασης.

About Author