Δαμιαλής: Γύρη και κοροναϊός – Πώς συνδέονται, πώς προστατευόμαστε

Η γύρη δεν διασπείρει τον κοροναϊό, ή οποιονδήποτε ιό, αλλά συνδέεται με την αύξηση των κρουσμάτων επειδή εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως συμβαίνει και με τα σωματίδια των ρύπων στην ατμόσφαιρα, εξήγησε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Open ο καθηγητής Αεροβιολογίας του Πολυτεχνείου του Μονάχου Αθανάσιος Δαμιαλής, εκ των συντακτών της νέας έρευνας που έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή.

«Δεν διασπείρεται ο κοροναϊός και οποιοσδήποτε ιός με τη γύρη … βρήκαμε με την μελέτη σε 31 χώρες και 248 περιοχές ότι όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα γύρης στην ατμόσφαιρα, αυξάνονται και τα κρούσματα του κοροναϊού … η γύρη εξασθενεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μας κάνει πιο ευάλωτους γενικά, σε όλους τους ιούς, όχι μόνο στον κοροναϊό … το ίδιο ισχύει και με άλλους παράγοντες, όπως π.χ. η ρύπανση … είμαστε πιο επιρρεπείς στο να κολλήσουμε», είπε ο κ. Δαμιαλής.

Υπέδειξε μάλιστα τις μάσκες FFP2/N95 ως «αρκετά αξιόπιστο μέσο προστασίας» απέναντι στην γύρη, καθώς συγκρατούν «οποιοδήποτε σωματίδιο πάνω από κάποια διάμετρο» ίδιας κλίμακας με την γύρη. Σημαντικό είναι ωστόσο να υπάρχει για το κοινό μία διαθέσιμη καθημερινή πληροφόρηση για τα επίπεδα συγκέντρωσης της γύρης στον αέρα, τόνισε ο ίδιος, αναφέροντας ότι τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη υπάρχει σχετική υποδομή από το ΑΠΘ. «Τις επόμενες ημέρες με τον καλό καιρό πολλά είδη όπως π.χ. η ελιά θα αρχίσουν να ανθοφορούν … αν δεν μπορούμε να μην βγούμε έξω, τότε οπωσδήποτε μάσκα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι ώρες μεγαλύτερης συγκέντρωσης δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν μέσα στο 24ωρο, όπως ανέφερε ο ίδιος «λόγω του ότι μεταφέρεται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, για πολλά είδη η γύρη είναι παρούσα ακόμα και τα χαράματα ή τα μεσάνυχτα, πρακτικά δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε μία ώρα που να είναι 100% ασφαλής … γενικά, από το πρωί ως αργά το απόγευμα είναι οι ώρες υψηλού κινδύνου».

Αντίστοιχα, όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, υπογράμμισε ότι η βροχή εκμηδενίζει την παρουσία της στον αέρα, ενώ η ύπαρξη ξηρού αέρα, ηλιοφάνειας και ελαφρού άνεμου είναι αυτή που αυξάνει περισσότερο την διασπορά της.

About Author