Έτσι θα είναι το “πράσινο διαβατήριο” για τους ευρωπαίους τουρίστες

Το πρώτο ευρωπαϊκό «διαβατήριο υγείας» παρουσίασε ο επικεφαλής της επιτροπής Εμβολιασμών της ΕΕ Τιερί Μπρετόν, προαναγγέλλοντας ότι θα είναι διαθέσιμο σε δύο με τρείς μήνες. Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL και το τηλεοπτικό κανάλι channel LCI, ο Τιερί Μπρετόν υποστήριξε ότι υπάρχει η ελπίδα πως η Ευρώπη θα έχει καλύτερη καλοκαιρινή σεζόν σε σχέση με την περασμένη χρονιά. «Από τη στιγμή που μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ότι κάθε Ευρωπαίος που θέλει να εμβολιαστεί θα έχει δίκαιη πρόσβαση στο εμβόλιο, όπως δηλαδή θα συμβεί τους επόμενους δύο με τρείς μήνες, θα είναι καλό να έχει στην κατοχή του ο πολίτης ένα πιστοποιητικό, που δείχνει την κατάστασή του» δήλωσε.

Η εφαρμογή του «πράσινου διαβατηρίου» είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο, κάτι που όπως επισημαίνει ο Μπρετόν, θα επιτρέψει να ξεκινήσουν εκ νέου τα ταξίδια στην Ευρώπη.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς επισήμανε ότι «πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες για τον εμβολιασμό. Αυτό πρέπει να συμβεί, ώστε να έχουμε μια τουριστική σεζόν ανάλογη της περσινής, η οποία τελικά δεν ήταν τόσο κακή, δεδομένων των συνθηκών».

Στην ψηφιακή εκδοχή του το διαβατήριο θα περιλαμβάνει έναν κωδικό QR, τη χώρα προέλευσης και το εάν έχεις εμβολιαστεί ή όχι. Η έγγραφη έκδοση θα περιλαμβάνει προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης αλλά και τον αριθμό διαβατηρίου, ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με κωδικό QR, όπου θα περιέχονται οι πληροφορίες για το πού εμβολιάστηκες και εάν έχεις υπάρξει φορέας του ιού.

«Για εκείνους που δεν έκαναν το εμβόλιο ή δεν πέρασαν ποτέ την ασθένεια, θα απαιτείται αρνητικό PCR τεστ», πρόσθεσε ο Μπρετόν.

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, το «πράσινο διαβατήριο», θα περιλαμβάνει τρία πιστοποιητικά, δηλαδή για τον εμβολιασμό, για το διαγνωστικό τεστ (PCR ή γρήγορο τεστ αντιγόνου) ή για ανάρρωση (το νωρίτερο 20 ημέρες μετά από το πρώτο θετικό τεστ PCR).

Δεν θα υπάρχει κεντρική Τράπεζα Δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. και η κατοχή του πιστοποιητικού δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για την άσκηση της ελεύθερης κυκλοφορίας ή τη χρήση υπηρεσιών μεταφοράς.

Τηλεδιάσκεψη των υπουργών τουρισμού για καλύτερο συντονισμό
Την ίδια στιγμή και παρά το γεγονός ότι το «πράσινο διαβατήριο» έχει πάρει την πρώτη έγκριση από τα κράτη-μέλη, ενώ χώρες όπως η Ελλάδα, που στηρίζονται κατά πολύ στον τουρισμό, πιέζουν εδώ και μήνες για την εφαρμογή του, η υπουργός τουρισμού της Αυστρίας ζητεί ακόμη μεγαλύτερο συντονισμό και καλεί άλλες δώδεκα χώρες της Ε.Ε. για άμεση τηλεδιάσκεψη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας έχουν προσκληθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Σλοβακία και η Δανία, χώρες στις οποίες ο τουρισμός παίζει σημαντικό ρόλο.

Όπως αναφερόταν σήμερα από το υπουργείο Τουρισμού στη Βιέννη, οι διαβουλεύσεις έχουν ως στόχο τους μία συμφωνία σχετικά με τις πιο σημαντικές προϋποθέσεις, που πρέπει να πληροί αυτό το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό σε σχέση με τον τουρισμό.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με τις άλλες τουριστικές χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε ομοιόμορφες προϋποθέσεις – πλαίσιο το συντομότερο δυνατό, βάσει του οποίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί το “πράσινο διαβατήριο”», τονίζει η Ελίζαμπετ Κέστινγκερ, αναφέροντας ότι η Αυστρία έχει ήδη δημιουργήσει τη νομική βάση γι αυτό και τα “πρώτα βήματα εφαρμογής” θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο.

Η ίδια είχε προαναγγείλει ήδη από την περασμένη εβδομάδα την αυριανή τηλεδιάσκεψη και την περασμένη Δευτέρα μίλησε επίσης με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά για την πρωτοβουλία της, με την οποία ευελπιστεί, μεταξύ άλλων, να καταστεί το αυστριακό τουριστικό προϊόν πιο ελκυστικό για τους εσωτερικούς και διεθνείς επισκέπτες.

About Author