Στα όριά του το ΕΣΥ: Ράντζα και ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Καταστάσεις πέρα από κάθε φαντασία επικρατούν στις εφημερίες των νοσοκομείων της Αττικής. Το σκηνικό περιλαμβάνει ράντζα, γεμάτες ΜΕΘ και διασωληνωμένους ασθενείς, οι οποίοι περιμένουν να αδειάσει μονάδα εντατικής. Κάθε ώρα που περνάει, ανθρώπινες ζωές μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο.

Η εφημερία που ολοκληρώθηκε χθες είχε 169 εισαγωγές ασθενών με Covid-19. Ο αριθμός είναι κατά τι μεγαλύτερος από εκείνον της προηγούμενης μέρας (159) και δείχνει πως τα νοσοκομεία δεν μπορούν να «ανασάνουν». Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σε καθημερινή βάση, 15 έως 70 διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.

Η πίεση στις ΜΕΘ προκύπτει και από τον αριθμό των διασωληνωμένων στο σύνολο της χώρας. Από τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται πως υπήρξε διπλασιασμός σε έναν μήνα (+92,37% από τις 25 Φεβρουαρίου) και σχεδόν τριπλασιασμός από τις 4 Φεβρουαρίου (+183,5%).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, ένας 37χρονος διασωληνωμένος έχασε τη ζωή του εκτός ΜΕΘ στο «Γ. Γεννηματάς». Δεκάδες άλλοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και μόνο στο Κρατικό της Νίκαιας ήταν χθες 11 ασθενείς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρείται σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ Covid.

Επικαλούμενος στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σημειώνει πως την Τετάρτη νοσηλεύονταν 394 διασωληνωμένοι ασθενείς με Covid-19 στην Αττική, όπου, όμως, λειτουργούν μόνο 371 κλίνες ΜΕΘ Covid. Άρα, 23 διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν εκτός ΜΕΘ…

Το οξυγόνο

Περιγράφοντας την εικόνα των νοσοκομείων, σημειώνει πως το «Αγία Όλγα» εφημέρευε χθες χωρίς άδειο κρεβάτι (έβγαλαν 18 ράντζα), στο «Αττικόν» δεν επαρκεί το οξυγόνο για τους 250 ασθενείς με Covid-19 και ορισμένοι μεταφέρονται από κλινική σε κλινική, όπου υπάρχει επαρκής ροή…

Όπως αναφέρει, την Τετάρτη υπήρχε στο ΚΑΤ διασωληνωμένος ασθενής εκτός ΜΕΘ, παρότι στο νοσοκομείο λειτουργούν 51 θέσεις εντατικής θεραπείας. Έντονη ήταν χθες η πίεση και στο «Γ. Γεννηματάς», όπου νοσηλεύονταν 5 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Παρόμοιες εικόνες καταγράφονται σε «Τζάνειο» (4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ), «Θριάσιο» (4), «Ελπίς» (4) και «Παμμακάριστος» (2).

Σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, υπήρχαν χθες μόλις 8 ελεύθερες κλίνες ΜΕΘ (5 στο «Αττικόν» και 3 στο «Ερυθρός Σταυρός»).

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

About Author