Πελώνη: Εντός του 2021 η συνάντηση Μπάιντεν – Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αν το επιτρέψει η πανδημία

Μέσα στο 2021 θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ αν το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές συνθήκες ανέφερε μιλώντας στον Real Fm η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ δήλωσε ότι “το τηλεφώνημα ακολούθησε αμέσως μετά την παρέμβαση του κ. Μπάιντεν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μια ιστορική παρέμβαση, δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης να επανεκκινήση την διατλαντική συμμαχία. Ακολούθησε η διμερής συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, ήταν μια συνομιλία που διήρκεσε μισή ώρα. Έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα, γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής, έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα”.

“Ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετήθηκε στην εκδήλωση της Ομογένειας, θα ήταν πολύ λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια τέτοια επίσκεψη στην Ουάσινγκτον εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας. Ελπίζουμε να το επιτρέψουν” πρόσθεσε.

Ρεαλιστικό το κείμενο των “27” για την Τουρκία

Σχολιάζοντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου το κείμενο των “27” για την Τουρκία στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής το χαρακτήρισε ισορροπημένο.

Το σημαντικό είναι ότι πατάει πάνω στην έκθεση Μπορέλ και σε προηγούμενες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, που σημαίνει ότι επαναφέρει όποια προηγούμενη απόφαση υπάρχει. Περιγράφεται μια διττή προσέγγιση, μια προσέγγιση καρότου και μαστιγίου, που περιλαμβάνει και προτάσεις για θετικά μέτρα και βεβαίως βάζει και περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι εφόσον η Τουρκία επανέλθει σε μονομερείς ενέργειες ή παραβατική συμπεριφορά έναντι κρατών – μελών. Αυτό προφανώς αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα ότι οι όποιες αποφάσεις οριστικές, θα παραπεμφθούν για τον Ιούνιο αλλά κυρίως ότι τα όποια θετικά μέτρα και οι αποφάσεις είναι υπό αίρεση, έχουν όρους και προϋποθέσεις και θα είναι και αναστρέψιμες. Η τουρκική συμπεριφορά βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση και επιτήρηση για τις τελικές αποφάσεις και κάθε κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση θα φέρει πίσω και την όποια θετική ατζέντα ” δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

 

Πηγή: Libre

About Author