Η επεισοδιακή επίσκεψη του Κάρολου στην Αθήνα το 1964

Το Σεπτέμβριο του 1964, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου πρίγκιπας Κάρολος και η αδερφή του πριγκίπισσα Άννα αφίχθησαν στην Αθήνα, για το γάμο του τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία. Κατά την επίσκεψη αυτή μάλιστα είχε δημιουργηθεί κι ένα επεισόδιο ανάμεσα στον Κάρολο και τους φωτογράφους.

Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, όταν ομάδα Γάλλων φωτογράφων προσπάθησε να τον απαθανατίσει εκείνος εκνευρίστηκε και τους πήρε τις μηχανές από τα χέρια και τις πέταξε στη θάλασσα. Κάποιες βρετανικές εφημερίδες έδωσαν σχετικά μικρή δημοσιότητα στο θέμα, άλλες χαρακτήρισαν την πράξη του ως “εκδήλωση τεντιμποϊσμού”.

“Τέτοια πράγματα κάνουν μόνο οι Μοντς και οι ροκάδες, η αλητεία δηλαδή της αγγλικής νεολαίας”, έγραφε η Daily Mail.

Παρά την αγάπη και το σεβασμό που έτρεφε μεγάλη μερίδα του βρετανικού λαού στο θρόνο, η πράξη του διαδόχου προκάλεσε απογοήτευση.

Αρκετοί έριξαν την ευθύνη στον πατέρα του Κάρολου, τον πρίγκιπα Φίλιππο. Διάσημοι και μη, πίστευαν πως εκείνος είχε τον πρώτο λόγο στην ανατροφή του γιου του. Φήμες έκαναν λόγο για ομηρικούς καυγάδες ανάμεσα στο Φίλιππο και την Ελισάβετ σχετικά με την αγωγή του.

«Επιθυμώ ο γιος μου να γίνει πραγματικός άνδρας και όχι κάποιος πλαδαρός ευγενής», φέρεται πως δήλωνε στο περιβάλλον του, ο Φίλιππος που ήταν γιος του Έλληνα πρίγκιπα Ανδρέα. (Ο Ανδρέας ήταν αδελφός του βασιλιά Κωνσταντίνου. Φυγαδεύτηκε από την Ελλάδα μετά τη Μικρασιατική τραγωδία, όταν κατηγορήθηκε για την κατάρρευση του μετώπου, καθώς ήταν ένας από τους μάχιμους επιτελείς στην πρώτη γραμμή που έσπασε κατά την αντεπίθεση του Κεμάλ.)

Πηγή: Μηχανή του Χρόνου

About Author