Πληθαίνουν οι καταγγελίες για θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για θανάτους διασωληνωμένων ασθενών με CoViD-19, οι οποίοι νοσηλεύονταν εκτός ΜΕΘ.

Γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία φέρνουν στη δημοσιότητα περιστατικά που καταγράφηκαν τις τελευταίες μέρες σε “Αμαλία Φλέμιγκ“, “Λαϊκό” και “Τζάνειο”, ενώ σχετική αναφορά έχει καταθέσει η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Την ώρα που το δημόσιο σύστημα Υγείας εμφανίζει εικόνα κορεσμού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δηλώνει πως δεν υπάρχει ανάγκη για επίταξη επιπλέον κλινών από τον ιδιωτικό τομέα!

Η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Σύμφωνα με χθεσινή ενημέρωση από την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), πέθανε χθες ένας 70χρονος στο “Αμαλία Φλέμιγκ”, περιμένοντας επί 5 μέρες για κλίνη σε ΜΕΘ. Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στο “Λαϊκό” κατήγγειλε στον ΑΝΤ1 πως κατέληξαν δύο διασωληνωμένοι ασθενείς, οι οποίοι περίμεναν επί μέρες να βρεθεί κλίνη εντατικής.

“Είχαμε δύο ασθενείς που δεν βρήκαν το πολυπόθητο κρεβάτι και κατέληξαν”, ανέφερε ο Τάσος Αντωνόπουλος, για να σημειώσει: “Περίμεναν τρεις – τέσσερις μέρες. Είναι δύο περιστατικά του τελευταίου δεκαημέρου. Είμαστε στα όριά μας”.

Το σωματείο ειδικευόμενων γιατρών του “Τζανείου” καταγγέλλει πως “αρκετοί ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους”, περιμένοντας να βρεθεί ΜΕΘ. Στην ανακοίνωσή τους, που παρατίθεται πιο κάτω, καταγγέλλουν τα εξής: “Μετά την τελευταία εφημερία στις 20 Μαρτίου, νοσηλεύονταν στο Τζάνειο 153 ασθενείς Covid σε απλές κλίνες, προϊόν μετατροπής από άλλες κλινικές. Ακόμα και στη Βραχεία Νοσηλεία του Τμήματος Επειγόντων νοσηλεύτηκαν 6 ασθενείς.

Σε καθημερινή βάση, βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες, συχνά με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, οι οποίοι ουσιαστικά αργοπεθαίνουν χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη, αναμένοντας μια κλίνη ΜΕΘ.

Στην αναμονή αυτή, αρκετοί ασθενείς ήδη έχασαν τη ζωή τους στο Τζάνειο. Τα λόγια της Διοίκησης ότι θα υπάρξει όριο στον αριθμό ασθενών, λόγω έλλειψης προσωπικού και υποδομών, πρώτα 110, μετά 130 αποδείχθηκαν ‘έπεα πτερόεντα’. Το νοσοκομείο μετατρέπεται ουσιαστικά σε μια πρόχειρη ‘αποθήκη’ ασθενών. Ήδη, για την εφημερία 24/03/21 υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη ράντζων στα τμήματα Covid”.

Αλλοι δύο ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους στο “Δρομοκαΐτειο“, όπως αναγνώρισε την Τετάρτη η διοίκηση του νοσοκομείου, χωρίς, όμως, να είναι γνωστό εάν χρειάζονταν ή όχι διασωλήνωση.

Αναφορά

Για το θέμα των διασωληνωμένων που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, κατέθεσε χθες αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ). “Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς. Η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά το προεδρείο της Ομοσπονδίας.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε σήμερα στα Παραπολιτικά 90,1: “Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες. Θα υπάρξει ίσως στο μέλλον και τότε θα αναζητηθεί η συνεργασία (σ.σ. με τον ιδιωτικό τομέα) και θα ενταχθούν είτε μέσω της συνέργειας είτε μέσω της επίταξης”.

Σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στη διάθεση του ΕΣΥ (δημόσιο και ιδιωτικό, όπως είπε) 1.410 κλίνες ΜΕΘ: “Αυτές οι κλίνες ΜΕΘ εξυπηρετούν τόσο περιστατικά covid όσο και περιστατικά μη covid. Οι 1.410 περιλαμβάνουν και έναν ικανό αριθμό από κλίνες ΜΕΘ που έχει παράσχει και ο ιδιωτικός τομέας οι οποίες ανέρχονται σε 147 για την Αττική και περισσότερες για όλη τη χώρα. Άρα, καταλαβαίνουμε ότι ήδη έχουμε εντάξει κλίνες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα”, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr

About Author