Μάτι: Απολογείται ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Β. Ματθαιόπουλος

Απολογείται ενώπιον του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο τότε υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος.

Νωρίς το πρωί , στα δικαστήρια είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι από το Μάτι που έχασαν τους ανθρώπους του, οι οποίοι αποδοκίμασαν έντονα κι επιτέθηκαν λεκτικά στον Βασ. Ματθαιόπουλο, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Απαιτούμε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Κάνουμε έκκληση, ώστε οι υπεύθυνοι να μπουν φυλακή. Να μην ξαναζήσουμε άλλο Μάτι», «ελπίζουμε και περιμένουμε από το πολιτικό σύστημα να αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσαν οι συγγενείς.

Παράλληλα, ζήτησαν να μετατραπούν οι κατηγορίες σε κακουργήματα, λέγοντας ότι «άλλα ατυχήματα όπως το Σαμίνα και η Ρικομέξ δικάστηκαν ως κακουργήματα, ενώ εδώ πλημμελήματα», «θέλουμε να δείξουμε ότι δεν κωφεύουμε, δίνουμε το “παρών” και ζητάμε από τα πολιτικά κόμματα να αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, όλοι οι υπόδικοι στη συνέχεια αναβαθμίστηκαν και έλαβαν αξιώματα».

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται ο κύκλος των απολογιών των εμπλεκομένων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Υπενθυμίζεται ότι στην απολογία του τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής Σ. Τερζούδη αποτυπώνονται με ξεκάθαρο τρόπο οι λανθασμένες ενέργειες του Πυροσβεστικού Σώματος στη θανατηφόρα πυρκαγιά στο Μάτι, με τραγικό αποτέλεσμα 102 νεκρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τερζούδης παραδέχθηκε πως η Πυροσβεστική ήταν ουσιαστικά απούσα την ώρα της τραγωδίας και υποστήριξε ότι κακώς εστάλησαν αλλού επίγεια και εναέρια μέσα, την ώρα που εκτυλισσόταν η τραγωδία και οι πυροσβέστες που βρίσκονταν στο σημείο αναζητούσαν επειγόντως ενισχύσεις που δεν έφτασαν ποτέ…

Ωστόσο, κατά τον κ. Τερζούδη, η ευθύνη δεν ανήκε σε εκείνον, αλλά στον επιχειρησιακό επικεφαλής (υπαρχηγό και μετέπειτα αρχηγό του Σώματος) Βασίλη Ματθαιόπουλο, καθώς και στον επικεφαλής του ΕΣΚΕ Ι. Φωστιέρη, οι οποίοι δεν τον ενημέρωναν. Ούτε μία ούτε δύο, αλλά 18 φορές απαντά στις ερωτήσεις του ανακριτή πως «δεν ήξερε», ή «εκ των υστέρων έμαθε» τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων…

Προς τον Β. Ματθαιόπουλο στρέφει τα βέλη του και για την αλησμόνητη ενημέρωση και παραπλάνηση του τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το βράδυ της 23ης Ιουλίου 2018. «Την ενημέρωση στον πρωθυπουργό την έκανε ο Ματθαιόπουλος, ο οποίος κατά τον χρόνο της σύσκεψης με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα έλαβε τον λόγο αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, δηλαδή εμένα. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ήταν πολύ καλά ενημερωμένος για την πυρκαγιά στο Μάτι ωστόσο δεν είχε φροντίσει ως όφειλε να με είχε ενημερώσει. Επίσης απορία μου προκάλεσε και το γεγονός ότι αν και είχε ολοκληρωθεί η καταστροφή από την πυρκαγιά στο Μάτι ο κ. Ματθαιόπουλος ξεκίνησε την ενημέρωση του πρωθυπουργού στη σύσκεψη από άλλες πυρκαγιές οι οποίες δεν είχαν ούτε ανθρώπινα θύματα ούτε παρόμοιες καταστροφές».

Ο πρώην αρχηγός ήταν σαφής: «Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν θύματα, δεν γνωρίζαμε όμως τον αριθμό». Απάντηση που προκάλεσε την εύλογη απορία του ανακριτή:

«Δηλαδή ο κ. Ματθαιόπουλος γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί στο Μάτι και ξεκίνησε να ενημερώνει τον πρωθυπουργό για άλλες πυρκαγιές;».

«Εν τοις πράγμασι έτσι είναι» απάντησε ο κ. Τερζούδης.

About Author