Lockdown: Λιανεμπόριο από Απρίλιο – Αγνωστο αν και πότε θα ανοίξουν σχολεία και εστίαση

Ερχεται και άλλη παράταση στο παρατεταμένο  επί 6 μήνες, lockdown καθώς η επιδημιολογική κατάσταση δεν είναι καλή και η πίεση στα νοσοκομεία είναι αυξημένα.

Κι ενώ μέχρι πριν λίγες ημέρες κυβέρνηση και επιστήμονες συζητούσαν για άνοιγμα δραστηριοτήτων, πλέον το οποιοδήποτε άνοιγμα περαιτέρω δραστηριοτήτων και άρσης του lockdown φαίνεται πως πηγαίνει παρακάτω, με τις νέες αποφάσεις να αναμένονται την Παρασκευή.

Τεράστια είναι η πίεση εξάλλου στα νοσοκομεία -ειδικά της Αττικής- που δεν αφήνει περιθώρια για άρση μέτρων ή χαλάρωση κάποιων περιορισμών. Έτσι, το lockdown φαίνεται να παίρνει και άλλη παράταση, ενώ πλέον «φως» δόθηκε από τον Στέλιο Πέτσα για το Πάσχα, δηλαδή σε έναν μήνα -και κάτι παραπάνω- από σήμερα.

Τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

  • Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.707 νέα κρούσματα, ωστόσο ο αριθμός αυτός βγήκε σε περίπου 15.000 τεστ
  • Οι εισαγωγές ασθενών με COVID συνεχίζονται στα νοσοκομεία με ασφυκτικούς ρυθμούς. Η ενδεικτική εικόνα «μοιράστηκε» στο διαδίκτυο το βράδυ της Κυριακής από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με τις ουρές των ασθενοφόρων
  • Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε επίσης 681 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία όλης της χώρας

Υπενθυμίζεται πως χθες, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την επίταξη 206 ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Όπως ανέφερε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, η επίταξη έχει προχωρήσει σε ποσοστό 90% για τους γιατρούς οι οποίοι από σήμερα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία της Αττικής.

Πότε θα ανοίξουν τα μαγαζιά

Η πίεση όμως είναι ασφυκτική και στην οικονομία. Εν αναμονή για να πάρουν σκυτάλη είναι οι έμποροι που περιμένουν την ημερομηνία για να ανοίξουν τα μαγαζιά τους. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.

«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί» είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της πάντως, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, εκτίμησε ότι με μείωση των κρουσμάτων μπορούν να ανοίξουν κάποια καταστήματα σταδιακά.

«Είναι προτιμότερο να ανοίξουμε κάποια καταστήματα, καφετέριες, να πηγαίνει ο κόσμος με μέτρα, παρά να πηγαίνει στα σπίτια και να έχουμε αυξημένη την ενδοοικογενειακή μετάδοση» δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΪ.

Στις 25-26 Μαρτίου αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκο Τζανάκη, ο οποίος προβλέπει 750 ασθενείς τη μέρα στις ΜΕΘ.

Ο καθηγητής εξήγησε πως, εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων και της μη τήρησης των μέτρων, η κορύφωση θα έχει διάρκεια.

Μετά από τις 15 Απριλίου, πάντως, τα κρούσματα θα φθάσουν σε άκρως διαχειρίσιμο αριθμό (1.200, 1.000 τη μέρα), ενώ κάποιες ημέρες θα είναι λιγότερα από 1.000, προσέθεσε.

Βάσει των παραπάνω, όλα δείχνουν ότι πάει παρακάτω για μια βδομάδα το άνοιγμα των καταστημάτων.

Αυτό σημαίνει είναι πιθανό να πάνε παρακάτω και σχολεία και εστίαση, μιας και οι ειδικοί έχουν επισημάνει αρκετές φορές τους κινδύνους από το παράλληλο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου λόγω αυξημένης κινητικότητας των πολιτών.

Πότε θα ανοίξουν καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ

Ακόμα πιο θολό είναι το τοπίο για την εστίαση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε ότι το «Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει η μετακίνηση εκτός νομού, προκειμένου να αρχίζει να ανοίγει ο τουρισμός σταδιακά. Ωστόσο, για να ανοίξει ο τουρισμός θα πρέπει να έχει ανοίξει η εστίαση.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος το Πάσχα πέφτει στις 2 Μαΐου.

About Author