Βανταράκης: Αμφιβόλου αξιοπιστίας τα self test

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, Απόστολο Βανταράκη, εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για τη διασπορά του κορονοϊού, καθώς δεν θα μπορεί να ελεγχθεί ποιος είναι θετικός, ποιος το αναφέρει, ποιος το κρύβει και πως το διαχειρίζεται.

Αυξάνονται οι αντιδράσεις αναφορικά με την ανακοίνωση της κυβέρνησης για τα self test. Μετά τις παρατηρήσεις που είχε ήδη εκφράσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), καθώς  προτείνει τη χρήση των self test αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις,  διαφοροποιήσεις καταγράφονται και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Υγιεινής του τμήματος Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, Απόστολο Βανταράκη, εν λόγω απόφαση της κυβέρνησης ενέχει πολλαπλούς κινδύνους για τη διασπορά του κορωνοϊού, καθώς δεν θα μπορεί να ελεγχθεί ποιος είναι θετικός, ποιος το αναφέρει, ποιος το κρύβει και πως το διαχειρίζεται. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) έχει αναφέρει στις παρατηρήσεις του στην έκθεση του στις 17 Μαρτίου τα πλην των self test, καθώς όπως είχε αναφέρει ως: «Η μετάθεση της ευθύνης των ελέγχων από τους υγειονομικούς φορείς στους ιδιώτες μπορεί να οδηγήσει σε ελλιπή καταγραφή των κρουσμάτων και να δυσχεράνει την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των ύποπτων περιστατικών». Οι ειδικοί επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν έναν άλλο, καθόλου ευκαταφρόνητο κίνδυνο. Η ευρεία χρήση των self τεστ μπορεί ακόμα και να αλλοιώσει την αξιοπιστία πολλών δεικτών της επιδημιολογικής επιτήρησης της Covid σε τέτοιο βαθμό, που να μην είναι δυνατή η καταγραφή της πραγματικότητας’». 

Όπως τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο Radio 98.4 τα εν λόγω τεστ είναι αμφιβόλου αξιοπιστίας μεγαλώνοντας το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών και ενδεχομένως να αυξήσουν ραγδαία τη διασπορά στην κοινότητα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα αναφορικά με τη διασπορά.

About Author