“Επιστράτευση” γιατρών: Από το “Ωσαννά” στο “Σταύρωσον” μια εφημερία δρόμος…

Η επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών από το υπουργείο Υγείας φέρνει στο φως αυτό που πολλοί υπέθεταν και κάποιοι έλεγαν εδώ και καιρό.

Από τον Μάρτιο του 2020, παραδείγματος χάριν, έχουν γίνει αιτήσεις για μόνιμες προσλήψεις γιατρών από εκείνες τις ειδικότητες που ζητάει τώρα η Πολιτεία. Το επιβεβαιώνουν ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθ. Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Π. Παπανικολάου και πολλοί άλλοι. Ως εκ τούτου, δεν φαίνεται να ισχύει η άποψη πως δεν υπάρχουν σε επάρκεια οι συγκεκριμένες ειδικότητες.

Άλλωστε, εάν δεν υπάρχουν τι ακριβώς επιχειρείται με την “επιστράτευση” ιδιωτών γιατρών;

Ο ΠΙΣ έχει εισηγηθεί εδώ και μήνες –σχετικές δηλώσεις του κ. Εξαδάκτυλου και της γραμματέως του Συλλόγου κ. Άννας Μαστοράκου- την δημιουργία σώματος ιδιωτών γιατρών για κατ΄ οίκον επισκέψεις σε ασθενείς Covid, όπως επίσης και τετράωρη καθημερινή εργασία ιδιωτών γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και δη ως εθελοντική-μη αμειβόμενη προσφορά.

ΠΙΣ και ΙΣΑ συμφωνούν πως η επίταξη δεν μπορεί να λειτουργήσει για μια σειρά λόγους:

Οι ιδιώτες γιατροί είτε παρακολουθούν ασθενείς (Covid και μη) στα ιδιωτικά τους ιατρεία, είτε σε ιδιωτικά νοσηλευτικά κέντρα στα οποία εργάζονται. Μια “βίαιη” μετακίνησή τους στα δημόσια νοσοκομεία θα προκαλέσει την απογύμνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης αλλά και σοβαρές δυσλειτουργίες στον ιδιωτικό τομέα υγείας. Η “λύση”, δηλαδή, στο πρόβλημα θα προκαλούσε ένα ακόμα μεγαλύτερο.

Θεωρούν καλύτερη λύση την επίταξη ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε εν συνόλω (με προσωπικό και υποδομές) να ενταχθούν στο ενιαίο εθνικό σύστημα υγείας. Κάτι τέτοιο δεν προκρίθηκε, στην δε περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε με δύο μικρής δυναμικότητες κλινικές, δεν λειτούργησε.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν την αίσθηση πως η κυβέρνηση βάζει απέναντί της τον ιδιώτη γιατρό, όχι, όμως, και τον ιδιωτικό τομέα υγείας που παραμένει σε μεγάλο βαθμό εκτός της μάχης πρώτης γραμμής κατά της πανδημίας. Ακούγονται, δε, από μερίδα ΜΜΕ και άλλων δημοσιολογούντων βαριές εκφράσεις (“ντροπή τους”, “δεν θέλουν να προσφέρουν”, “δραπετεύουν την ώρα της μάχης”…) εναντίον των γιατρών και δημιουργείται ένας περίεργος νέος αυτοματισμός.

Τους γιατρούς που χειροκροτούσαμε στα μπαλκόνια, τώρα κάποιοι τους λοιδωρούν και τους κατηγορούν ως φυγόμαχους. Από το Ωσαννά στο Σταύρωσον μια εφημερία (εικόνα επάνω από την χθεσινή στον “Ευαγγελισμό”) δρόμος;

Σ.Κ

About Author