Περί βιβλιοθηκών και υπηρεσιών

Διαβάζουμε στα κοινωνικά δίκτυα, από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων:

“H Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων έχει μετατραπεί πλέον σε ένα στέκι φιλαναγνωσίας για ασθενείς, συνοδούς καθώς και για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Για τον εμπλουτισμό της επιλέχθηκαν δεκάδες βιβλία από τους βιβλιοθηκονόμους της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων γεμίζοντας τα ράφια της.

Βλέπουμε, τα βιβλία ‘πιάνουν’ τόπο! Κάθε αναγνώστης μπορεί να είναι και δωρητής βιβλίων. Προτρέπουμε τους συμπολίτες μας, όσοι δύνανται, να δωρίσουν βιβλία για τον σκοπό αυτό. Φυσικά η Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη θα εμπλουτίζεται τακτικά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.”

Υπάρχουν υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια βιβλιοθήκη, όχι περιμένοντας τους ενδιαφερόμενους να διαβούν την πόρτα της, αλλά μετακινούμενη η ίδια προς τις κοινότητες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της. Μια τέτοια δράση, με τη μορφή ανταλλακτικής βιβλιοθήκης, υλοποιεί και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

Είναι γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας οι υπηρεσίες βιβλιοθήκης αφορούν κυρίως στο υγειονομικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται σε κάθε μονάδα, παρέχοντας επιστημονική ενημέρωση για την εκπλήρωση του έργου τους. Ειδικά στις εποχές μας, οι νοσοκομειακές βιβλιοθήκες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς η πληροφόρηση για την πανδημία είναι κρίσιμη.

Δεν θα σταθούμε όμως σε αυτές τις υπηρεσίες. Στα νοσοκομεία βρίσκονται επίσης και οι ασθενείς και οι συνοδοί τους. Πολλοί εξ αυτών, και λόγω των παθήσεων, μένουν μέρες, ίσως και μήνες, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι θεραπείες τους. Ώρες και μέρες μακρόσυρτες και αργές, όπου οι εναλλακτικές είναι ελάχιστες.

Εδώ έρχεται ο ρόλος της βιβλιοθήκης και του βιβλίου, σαν ένα φάρμακο ψυχής για τους ανθρώπους που οι περιστάσεις τούς οδηγούν εκεί. Η δράση που παρουσιάζουμε κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και δίνει ανάσες στους νοσηλευόμενους και τους συνοδούς τους.

Αυτό που θα θέλαμε να δούμε είναι οι ολοκληρωμένες συνέργειες μεταξύ λαϊκών βιβλιοθηκών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων για την παροχή υπηρεσιών βιβλιοθηκών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Συνέργειες που θα υλοποιηθούν είτε σε κεντρικό επίπεδο (μεταξύ υπουργείων) είτε σε περιφερειακό, με σχεδιασμό και στόχευση, ούτως ώστε όλοι οι ασθενείς και οι συνοδοί τους στη χώρα να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ανάγνωση βιβλίων κατά τη διάρκεια μιας νοσηλείας.

Οι ώρες της αναμονής και της θεραπείας μπορούν να γίνουν λίγο πιο υποφερτές διαβάζοντας. Και είναι καθήκον της Πολιτείας να φροντίζει και την ψυχική υποστήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται. Συνέργειες με μικρό κόστος και τεράστια οφέλη, είτε με τη μορφή ανταλλακτικών βιβλιοθηκών είτε με τη μορφή κινητών μονάδων, που θα βελτιώνουν τη ζωή των ανθρώπων.

 

Πηγή: Η Αυγή – Καλλίμαχος

About Author