Σύσκεψη Κικίλια – ιατρικών συλλόγων για την ενίσχυση των νοσοκομείων

Η συμμετοχή ιδιωτών γιατρών στην προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος είναι το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιείται από τις 11 το πρωί με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, και των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας. Παρά τις εκκλήσεις, για να δηλώσουν διαθεσιμότητα οι ιδιώτες γιατροί και τη λήξη της προθεσμίας χθες το βράδυ, μέχρι το πρωί του Σαββατου, μόλις 55 γιατροί έχουν προσφερθεί. Η πίεση στο εθνικό σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή, καθώς 649 πολίτες βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παρασκευής.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, δήλωσε στην ΕΡΤ ότι αυτοί οι 55 γιατροί είναι μέλη του ΙΣΑ, ενώ δεν γνωρίζει αν έχει υπάρξει προσφορά από άλλους ιατρικούς συλλόγους, όπως του Πειραιά.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, ο Γιώργος Πατούλης είπε πως αυτό θα πρέπει να είναι το τελευταίο μέτρο και επανέλαβε το επιχείρημα πολλών γιατρών του ιδιωτικού τομέα, ότι εκ των πραγμάτων παρέχουν υπηρεσίες στα ιατρεία τους σε ασθενείς με άλλες παθήσεις, χρόνιες ή μη.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε κάνει έκκληση τηνΤετάρτη στους ιδιώτες γιατρούς, να συμβάλουν στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η εξαιρετικά δυσχερής κατάσταση στα νοσοκομεία, λέγοντας ότι αν δεν προσέλθει ικανός αριθμός γιατρών από συγκεκριμένες ειδικότητες, δηλαδή πνευμονολόγοι, παθολόγοι, αναισθησιολόγοι και γενικοί γιατροί, τότε θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την επιστράτευση προσωπικού.

Το υπουργείο Υγείας έχει διακηρύξει, ότι η εθελοντική συνδρομή των ιδιωτών γιατρών θα αμειφθεί με 2.000 ευρώ μηνιαίως, επιπλέον τις εφημερίες τους, που μπορεί να φτάσουν σε επιπλέον 1.300 ευρώ τον μήνα, με μπλοκάκι, ποσό αφορολόγητο και ακατάσχετο, ενώ θα μπορούν να καθορίσουν, πόσες ημέρες και ποιες την εβδομάδα μπορούν να εργαστούν στο ΕΣΥ, για πόσο χρονικό διάστημα κ.ο.κ.

Οι γιατροί από την πλευρά τους πάντως επισημαίνουν, ότι συνάδελφοί τους που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, παραμένουν εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι.

About Author