Συνέχεια στον “πόλεμο” Κομισιόν-AstraZeneca: Με απαγόρευση εξαγωγών απειλεί η Φον ντερ Λάιεν

Το ζήτημα της έγκαιρης παράδοσης των υπεσχημένων δόσεων εμβολίων από τη φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca, έθεσε ξανά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Λίγες μέρες αφότου ο ΕΜΑ ενέκρινε τη χρήση του ως ασφαλούς εμβολίου, παρά τα καταγεγραμμένα περιστατικά θρομβώσεων, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι αν η Ε.Ε. δεν λάβει τις δόσεις των εμβολίων, θα αποκλείσει την εξαγωγή τους.

«Έχουμε την επιλογή να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε προβλεπόμενη εξαγωγή. Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάζουμε στην AstraZeneca: σεβαστείτε το συμβόλαιό σας με την Ευρώπη, προτού αρχίσετε να παραδίδετε σε άλλες χώρες», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη στον γερμανικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Funke.

«Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι» είπε και υπογράμμισε ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν το θέμα των παραδόσεων την ερχόμενη εβδομάδα.

Ήδη από την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ενεργοποιήσει διαδικασία, που προβλέπεται από το συμβόλαιο για την επίλυση της διένεξης με την AstraZeneca, της οποίας οι παραδόσεις εμβολίων κατά του COVID-19 είναι σαφώς κατώτερες των αριθμών που προβλέπονταν αρχικά.

Η διαδικασία προβλέπεται στα συμβόλαια προμήθειας εμβολίων που έχει συνάψει η Ε.Ε. Κάθε πλευρά έχει τη δυνατότητα να αποστείλει επιστολή στην άλλη πλευρά, για να την καλέσει να συμμετάσχει σε διαδικασία επίλυσης της διένεξης, η οποία θα διεξαχθεί 20 ημέρες αργότερα, ανάμεσα στα εκτελεστικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εταιρείας.

Η AstraZeneca αναμένεται να παραδώσει το δεύτερο τρίμηνο 70 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του COVID-19, πολύ λιγότερες από τις 180 εκατομμύρια δόσεις, για τις οποίες είχε δεσμευτεί στο συμβόλαιο που υπέγραψε με την Ε.Ε.

About Author