Ζερδελής: Ανοσία της αγέλης μετά το φθινόπωρο

Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο μεγάλος αριθμών των αρνητών καθώς και τα αποσπασματικά μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία και δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, εκτιμά ο γνωστός γιατρός – ειδικός παθολόγος, Γιάννης Ζερδελής, ότι ευθύνονται για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Μιλώντας στο «Νησί» 99 fm και στην εκπομπή «Πρωινοί Διάλογοι» ο Γιάννης Ζερδελής, αναφέρθηκε τόσο στις αιτίες επιβάρυνσης της επιδημιολογικής εικόνας του νησιού μας και της χώρας μας γενικότερα καθώς και στην πορεία των εμβολιασμών, η οποία όπως είπε με το ρυθμό που γίνεται σήμερα αναμένεται να αποδώσει καρπούς μετά το φθινόπωρο.

Πλήρη κάλυψη με δύο δόσεις εμβολίου

«Όσοι συμπολίτες μας κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου, υπογράμμισε ο Γ. Ζερδελής, αποκτούν μερική ανοσία μετά από λίγες εβδομάδες. Το ποσό των αντισωμάτων που έχει παραγχθεί δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο, όμως ακόμη και αν νοσήσει, ο ιός εκδηλώνεται με ήπια συμπτώματα. Δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης ο οργανισμός αποκτά πλήρη ανοσία. Ακόμη όμως και αν δεν γίνει αυτό, εκείνοι οι ελάχιστοι που θα νοσήσουν θα περάσουν την ίωση πολύ ελαφρά.

Η κάλυψη του πληθυσμού, αυτό που ονομάζεται ανοσία αγέλης, με το ρυθμό που γίνονται σήμερα οι εμβολιασμοί, υπολογίζω ότι θα επιτευχθεί στις αρχές του ερχόμενου χειμώνα ή το νωρίτερο στο τέλος του φθινοπώρου. Η ανοσία του πληθυσμού προϋποθέτει τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 65-70% του πληθυσμού, σήμερα έχει καλυφθεί περίπου το 12%».

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Αναφερόμενος ο Γιάννης Ζερδελής, στο θέμα του εμβολίου της AstraZeneca και των παρενεργειών που έχουν εμφανισθεί σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνει ότι οι πολίτες που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση του εμβολίου και δεν έχουν εμφανίσει κάποια παρενέργεια, μπορούν να κάνουν και τη δεύτερη δόση. Για τις περιπτώσεις ωστόσο, σημείωσε που υπήρξαν παρενέργειες μετά την πρώτη δόση, όπως υψηλός πυρετός, ρίγη, κ.λπ. καλό θα ήταν τόνισε οι συμπολίτες μας αυτοί να συζητήσουν με το γιατρό τους ή να περιμένουν λίγο καιρό έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Ο κορονοϊός εξαφάνισε τη γρίπη

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Γιάννης Ζερδελής επισήμανε ότι η δραστηριότητα του κορονοϊού έχει σχεδόν μηδενίσει τη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας.

Όπως σημείωσε αιτία για αυτό είναι τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται ούτως ή άλλως από τους πολίτες, ο μεγάλος αριθμός ατόμων που φέτος εμβολιάσθηκε κατά της γρίπης καθώς και το γεγονός ότι έχει υπερισχύσει στο περιβάλλον ως ισχυρότερος ιός,  όπως όλα δείχνουν, ο Covid19.

Σε κάθε περίπτωση σημείωσε, εάν κάποιος εκδηλώσει συμπτώματα αδιαθεσίας, όπως καταρροή, βήχα, πυρετό κ.λπ. καλό θα ήταν να συμβουλευτεί το γιατρό διότι, τόνισε, τα συμπτώματα των ιώσεων είναι κοινά και δεν μπορεί κανείς να τα ξεχωρίσει από τον κορονοϊό εάν δεν κάνει την ειδική εξέταση.

About Author