Ιταλία: Εξετάζεται το ασυμβίβαστο της άρνησης εμβολιασμού με τα επαγγέλματα γιατρού και νοσοκόμου

Ξεκινούν εκ νέου οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca στην Ιταλία, ενώ παραμένει ανοικτό το θέμα, με την άρνηση μέρους γιατρών και νοσηλευτών να εμβολιαστούν. Την Πέμπτη, ο περιφερειάρχης της περιοχής Εμίλια Ρομάνια (με πρωτεύουσα την Μπολόνια) δήλωσε ότι «όποιος αρνείται να εμβολιαστεί, δεν γίνεται να μπορεί να συνεχίσει να εργάζεται στα νοσοκομεία της χώρας». Το θέμα ξαναήρθε στην επικαιρότητα, μετά από τη μετάδοση της είδησης, ότι νοσοκόμα η οποία αρνήθηκε να εμβολιαστεί φέρεται να μολύνθηκε με τον ιό και να κόλλησε σειρά ασθενών, στο νοσοκομείο Σαν Μαρτίνο της Γένοβας.

Σύμφωνα με πολλούς παρατηρητές, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι θα ασχοληθεί σύντομα με το όλο πρόβλημα και δεν αποκλείεται να ορίσει επίσημο ασυμβίβαστο της άρνησης εμβολιασμού κατά του Covid-19, με το επάγγελμα του γιατρού και του νοσοκόμου.

Στο μεταξύ, ξανάρχισε σε όλη την Ιταλία η χορήγηση των εμβολίων της AstraZeneca κατά του κοροναϊού. Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό, για να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος εξαιτίας της προσωρινής αναστολής, που έληξε χθες Πέμπτη, θα χρειαστούν δεκαπέντε ημέρες.

Όπως μετέδωσε η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, προβλέπεται αύξηση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων εμβολιασμού, με υπερωρίες του προσωπικού και έκτακτους εμβολιασμούς κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι είναι να επιτευχθεί η χορήγηση 500.000 σκευασμάτων την ημέρα, με την κινητοποίηση φαρμακοποιών, 44.000 οικογενειακών γιατρών, 23.000 ειδικευόμενων γιατρών, 6.000 οδοντογιατρών και 270.000 νοσοκόμων, που ανήκουν στο εθνικό σύστημα υγείας της Ιταλίας και θα πληρωθούν επιπλέον για τη βοήθειά τους αυτή.

Παράλληλα, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει επικοινωνιακή εκστρατεία με τίτλο «Ιο mi vaccino perche…» (Εγώ εμβολιάζομαι επειδή…),την οποία σύμφωνα με διαρροές, πρόκειται να στηρίξουν γνωστοί αθλητές, όπως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Φραντσέσκο Τότι και η πρωταθλήτρια ξιφασκίας Βαλεντίνα Βετσάλι.

Η ιταλικές αρχές αποφάσισαν ότι δεν πρέπει να πάει χαμένο ούτε ένα φιαλίδιο από τα εμβόλια κατά του κοροναϊού: στο τέλος κάθε ημέρας, όσες δόσεις περισσεύουν θα χορηγούνται σε ηλικιωμένους που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί, σε ευπαθείς ομάδες ή, σε περίπτωση που υπάρχει ακόμη κάποιο υπόλοιπο, γενικότερα σε πολίτες οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να εμβολιαστούν.

About Author