Ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα, αρχαιολογικοί χώροι – Από τις 21.00 η απαγόρευση κυκλοφορίας κάθε μέρα, σε όλη τη χώρα

Τον «οδικό χάρτη» της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κοροναϊού ανακοίνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Συγκεκριμένα: Όλες τις ημέρες και σε όλη τη χώρα, το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας θα είναι 21:00 έως 05:00, αρχής γενομένης από αύριο Σάββατο. Επαναλειτουργία κομμωτηρίων και κέντρων αισθητικής από τη Δευτέρα. Επαναλειτουργία υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων ως 3 άτομα. Επίσκεψη με μάσκα και αποστολή SMS στον κωδικό 6. Για τα πάρκα ισχύει μετάβαση μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Τέλεση λειτουργίας με 1 πιστό ανά 25 τ.μ. και όριο τους 20 πιστούς για Κυριακή της Ορθοδοξίας, για την 25η Μαρτίου και τους χαιρετισμούς της Θεοτόκου.

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους δήμους, με SMS στον κωδικό 6.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου δήλωσε ο δείκτης θετικότητας αυξήθηκε στο 6%. Τα ενεργά κρούσματα παραμένουν σταθερά στα 20.000. Σταθεροποίηση παρατηρείται σε Αττική, Πελοπόννησο και αλλού. Αντίθετα αύξηση βλέπουμε σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία και Κρήτη.

Η κυρία Παπαευαγγέλου απάντησε και στο ερώτημα τι συνέβη στην Αττική και παρά τα μέτρα υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων. Η Αθήνα, εξήγησε, διαφέρει από άλλες αστικές ή ημιαστικές περιοχές όπου τα μέτρα αποδίδουν.

Τα μέτρα είναι αποτελεσματικά, απλώς η Αθήνα είναι ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με πολύ μεγάλη διασπορά του ιού, σε ένα περιβάλλον όπου έχουν επικρατήσει τα μεταλλαγμένα στελέχη. Δεν βοήθησε επίσης ο χειμώνας και η κούραση των πολιτών.

Η ίδια απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ενήλικες, να τηρήσουν τα μέτρα με προσοχή, με μάσκα και αποφυγή συναθροίσεων σε κλειστούς χώρους. Είναι η εβδομάδα της εθνικής εορτής, ας είναι αυτή που θα κάνουμε όλη μια ιδιαίτερη προσπάθεια, πρόσθεσε.

Με τη διασπορά του ιού που υπάρχει είναι πολύ πιθανό να συναντήσουμε ένα ασυμπτωματικό φορέα σε κάθε δραστηριότητά μας.

«Στην επιτροπή συζητήσαμε για την ψυχική κόπωση όλων. Όμως σήμερα με αυτή την εικόνα δεν μπορούμε να μιλήσουμε εύκολα για χαλάρωση των μέτρων», είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Μπορούμε να ελπίζουμε μόνο σε άνοιγμα δραστηριοτήτων χαμηλού κινδύνου και την αξιοποίηση των εξωτερικών χώρων, παράλληλα με ένα αυξημένο testing για την έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών. «Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές» τόνισε.

About Author