Ακίνητα: Online πληροφόρηση μέσω taxisnet για τις δηλώσεις Covid

Η Aνεξάρτητη Aρχή Δημοσίων Εσόδων έθεσε σε εφαρμογή μία νέα δυνατότητα, με την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να έχουν άμεση και online πληροφόρηση μέσα από το taxisnet για το πού βρίσκεται η αίτηση COVID, χωρίς να να χρειάζεται να λαμβάνουν e mail η να τηλεφωνούν στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Ήδη, οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν υποβάλει δηλώσεις Covid, λαμβάνουν e-mail από την ΑΑΔΕ για να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα (επιλογή ΔΗΛΩΣΕΙΣ COVID). Εκεί, μπορούν να ενημερωθούν για την κατάσταση των δηλώσεών τους (αποδοχή, πορεία διεκπεραίωσης), καθώς και να λάβουν οδηγίες για τη διόρθωση τυχόν λαθών ή παραλείψεων.

Οι περιπτώσεις αυτές λαθών ή παραλείψεων περιγράφονται αναλυτικά στην Ε. 2060/2021 του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή.

Η διαδικασία θα έχει ως εξής:

Στην κεντρική σελίδα της ΑΑΔΕ επιλέγετε: Πολίτες – Ακίνητα – Μισθωτήρια Ακίνητων.
Στη συνέχεια επιλέγετε “Δηλώσεις COVID”.
Εισάγετε τους κωδικούς σας στο Taxinet.
Θα βρεθείτε στην σελίδα με τις προσωποποιημένες ενημερώσεις όπου επιλέγετε “είσοδος”.
Στο παράθυρο “Αποτελέσματα επεξεργασίας δηλώσεων COVID” επιλέγεται την δήλωση που σας αφορά και κάνετε “κλικ” στο “εκτύπωση”.

Μέσα από αυτή την εφαρμογή, οι εκμισθωτές με απώλειες στα εισοδήματα λόγω της πανδημίας:

Θα ενημερώνονται για το αν δικαιούνται και αν έχουν λάβει το συμψηφισμό με τις φορολογικές οφειλές για τα κουρεμένα ενοίκια της περιόδου Μαρτίου-Οκτωβρίου.
Για τις άμεσες αποζημιώσεις σε χρήμα για τα μειωμένα μισθώματα από το Νοέμβριο και μετά.
Επίσης θα ενημερώνονται για το αν έχουν εντοπισθεί λάθη στις δηλώσεις τους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί από τις ενισχύσεις.

Η πλατφόρμα θα λειτουργεί έως και τις 19 Απριλίου 2021. Ταυτόχρονα, η πλατφόρμα για την υποβολή δήλωσης λύσης μίσθωσης χωρίς πρόστιμα, για όσες μισθώσεις έχουν λυθεί μέχρι την 12η Ιουνίου 2020, θα λειτουργεί έως τις 12 Απριλίου 2021.

Η ΑΑΔΕ συνιστά στους ιδιοκτήτες, που έχουν υποβάλει δηλώσεις Covid για ακίνητα με διαδοχικές μισθώσεις στην πλατφόρμα των Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης, να δηλώσουν τη λύση των προηγούμενων μισθώσεων, ώστε να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση των δηλώσεων αυτών.

Επισημαίνεται ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις, ακόμα και τους συμψηφισμούς φόρων για τα μειωμένα ενοίκια του περσινού Μαρτίου είτε λόγω παραλείψεων ή λαθών στις δηλώσεις που έχουν υποβάλλει είτε λόγω καθυστερήσεων στην εκκαθάριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

About Author