ΠΟΥ για εμβόλιο AstraZeneca: Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων – Την Πέμπτη τα οριστικά συμπεράσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και συνιστά την συνέχιση των εμβολιασμών. Η Επιτροπή «αξιολογεί προσεκτικά τα δεδομένα ασφαλείας για το εμβόλιο της AstraZeneca. Όταν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση αυτού του εμβολίου ανεστάλη προληπτικά από χώρες που ανησυχούν για πιθανές παρενέργειες, ειδικά μετά την ανακοίνωση της AstraZeneca, ότι έχουν σημειωθεί 37 περιστατικά θρόμβωσης σε όλο τον κόσμο.

Μέρα με την ημέρα προστίθενται νέες χώρε,ς που αναστέλλουν μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση του εμβολίου (συνολικά ανέρχονται σε 19). Η Σουηδία και η Λετονία είναι οι τελευταίες χώρες, που «παγώνουν» τον εμβολιασμό με AstraZeneca.

Είχαν προηγηθεί η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Νορβηγία, η Κύπρος, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ισλανδία και η Σλοβενία.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα τον θάνατο μιας υγειονομικού, ηλικίας κάτω των 50 ετών από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Παρά την πρωτοφανή αυτή κινητοποίηση, υπό τον φόβο θρομβώσεων σε κάποιους από τους ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων επανέλαβε τη βεβαιότητά του για την ασφάλεια του εμβολίου.

Τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερισχύουν των κινδύνων, ανέφερε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, παραπέμποντας ωστόσο για τις οριστικές του αποφάσεις, στη συνεδρίαση των ειδικών επιστημόνων αύριο Πέμπτη.

«Εχουμε ζητήσει από τους ειδικούς να ερευνήσουν αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ των εμβολίων και των περιστατικών θρομβώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογούνται όλα τα περιστατικά ένα προς ένα.

Οι ειδικοί θα καταλήξουν σε συμπέρασμα την Πέμπτη και θα προβούν σε δημόσια ενημέρωση, αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author