Βεβαίωση μετακίνησης: Ποιοι εργαζόμενοι αλλάζουν από σήμερα έντυπα

Νέο έντυπο μετακίνησης πρέπει να έχουν από σήμερα, Τρίτη 16 Μαρτίου, συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων για να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους.

Ειδικότερα, πρόκειται για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με βεβαιώσεις μετακίνησης οι οποίες είχαν εκδοθεί μέχρι την προηγούμενη Δευτέρα 8 Μαρτίου και ώρα 4 μ.μ.

Αυτές οι βεβαιώσεις είχαν ισχύ έως και χθες Δευτέρα 15 Μαρτίου. Στην περίπτωση αυτή, οι εργοδότες οφείλουν να εφοδιάσουν τους συγκεκριμένους εργαζόμενους με νέες βεβαιώσεις κίνησης οι οποίες θα έχουν διάρκεια ισχύος από σήμερα και για έως 14 ημέρες, δηλαδή έως την Δευτέρα 29 Μαρτίου.

Αντίθετα, οι βεβαιώσεις κίνησης που εκδόθηκαν από την προηγούμενη Δευτέρα 8/3 και ώρα 4.01 μ.μ. και εφεξής έχουν ισχύ έως 14 ημέρες, ισχύουν δηλαδή έως και την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαρτίου.

Αυτό το διπλό σύστημα ισχύει διότι στις 4 το απόγευμα της Δευτέρας 8 Μαρτίου έληξε η προθεσμία που είχε δοθεί από το υπουργείο Εργασίας για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας Μαρτίου με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου.

Μετά τις 4 το απόγευμα εκείνης της Δευτέρας, η δήλωση αναστολών επιτρέπεται προαναγγελτικά, αλλά χωρίς αναδρομική ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας
τηλεργασία
νόμιμη άδεια
Όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται μόνο μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.

Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει ΚΑΔ, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

About Author