Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Συνεχίζονται κανονικά οι εμβολιασμοί με AstraZeneca

Τη συνέχιση των εμβολιασμών στη χώρα μας με το εμβόλιο της βρετανοσουηδικής εταιρείας AstraZeneca ανακοίνωσε επισήμως η Τρίτη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αφότου μελέτησε όλα τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία μετά τις αναφορές από αρκετές χώρες, για περιστατικά θρομβώσεων σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο. Με αυτό το δεδομένο, τα ραντεβού των εμβολιασμών συνεχίζονται κανονικά ως έχουν.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κατέληξε εκ νέου στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία τεκμηρίωση που να σχετίζει τα θρομβοεμβολικά  επεισόδια με το εν λόγω εμβόλιο. 

Για το θέμα, που έχει προκαλέσει σύγχυση σε πολλούς πολίτες, συνεδριάζει εκτάκτως εντός της ημέρας και η Επιτροπή Ειδικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Για το ίδιο θέμα αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ωστόσο επισημαίνει ότι τα οφέλη του εν λόγω εμβολίου, υπερτερούν των κινδύνων για παρενέργειες.

Η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών σχετικά με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.

Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν
συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.

Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Κικίλιας: Συνεχίζεται η χορήγηση του εμβολίου – Όποιος έχει ραντεβού, να πάει

“Από την αρχή της διαδικασίας των εμβολιασμών εμπιστευόμαστε έναν θεσμό, τον EMA, που έχει δώσει αδειοδοτήσεις, ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες”, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, νωρίτερα σήμερα το πρωί (Σκάι) και πρόσθεσε πως “εδώ στη χώρα μας έχουμε κάνει 172.000 εμβολιασμούς με αυτό το εμβόλιο. Στη χώρα μας υπήρξε ένα σοβαρό περιστατικό, το έλεγξε ο ΕΟΦ και δεν σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Έχουν γίνει πάνω από 17 εκατ. εμβόλια παγκοσμίως με αυτό το εμβόλιο και έχουν βρεθεί περίπου 37 περιστατικά. Θα πρέπει να προσμετράμε τα επιστημονικά δεδομένα σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων. Μέχρι να πει ο EMA κάτι άλλο εμβολιαζόμαστε με όλα τα εμβόλια που έχει εγκρίνει η Ευρώπη”. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε ψυχραιμία και να προσέλθουν κανονικά για εμβολιασμό όσοι έχουν προγραμματισμένα ραντεβού αυτές τις ημέρες.

Μέλη της επιστημονικής κοινότητας εκτιμούν ότι τα δεδομένα δε μοιάζουν επαρκή ώστε να οδηγήσουν σε αναστολή των εμβολιασμών. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του καθηγητή Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλη Δερμιτζάκη, που έκανε λόγο (Σκάι) για “εντελώς αντιπαραγωγικό πολιτικό παιχνίδι”. Οπως και να έχει, στη σημερινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα τεθεί ξανά το θέμα των ανεπιθύμητων ενεργειών με το εμβόλιο της Astrazeneca που έχει οδηγήσει τουλάχιστον έντεκα χώρες σε προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών.

Στη χώρα μας έχουν διενεργηθεί 172.000 εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Εχει καταγραφεί ένα περιστατικό θρομβοεμβολικού επεισοδίου, όπως έκανε γνωστό την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, το οποίο, όμως, όπως είπε “δε φαίνεται να έχει αιτιολογική συσχέτιση με τον εμβολιασμό”. Προγραμματισμένα είναι ακόμη 182.000 ραντεβού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αξιολόγηση της Αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περισσότερο από 11 εκατομμύρια εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ο αριθμός θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε εμβολιασμένα άτομα δεν υπερβαίνει τον αριθμό που αντιστοιχεί στη συνήθη νοσηρότητα του γενικού πληθυσμού

Η Επιτροπή Ασφάλειας του EMA (PRAC) θα επανεξετάσει περαιτέρω το ζήτημα σήμερα, Τρίτη, ενώ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση την Πέμπτη 18 Μαρτίου για να εξετάσει τις επιπλέον πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν και να αποφασίσει τυχόν περαιτέρω ενέργειες που ενδέχεται να απαιτηθούν. Το θέμα μπαίνει στο “μικροσκόπιο” και των επιστημόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα.

Ο ΕΜΑ χθες εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι “τα περιστατικά θρομβώσεων του αίματος -κάποιες από τις οποίες μάλιστα είχαν ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων- έχουν καταγραφεί σε πολύ μικρό αριθμό ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο”, και πρόσθεσε ότι “ο συνολικός αριθμός θρομβοεμβολικών περιστατικών σε ανθρώπους που έλαβαν το εμβόλιο δεν φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό”.

About Author