Εμβολιασμοί: Συνεχίζονται κανονικά και με AstraZeneca – Από 19 Μαρτίου η πλατφόρμα για ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου

Κανονικά θα συνεχιστούν στη χώρα μας οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.  Λείπουν οι αποδείξεις για να ενοχοποιηθεί το σκεύασμα, είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει ότι μπορεί πολλές χώρες να έχουν προχωρήσει στην προσωρινή και προληπτική αναστολή του εμβολίου, εντούτοις όπως τόνισε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμών Φαρμάκων και ο ΠΟΥ έχουν αποσυνδέσει την αιτιολογική συσχέτιση με θρομβοεμβολικό επεισόδιο.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε ότι επιτροπή στην Ελλάδα έχει συνεδριάσει δύο φορές και αφού έλαβε τα επιστημονικά δεδομένα αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση των εμβολιασμών.

Αναφορικά με τους πολίτες, που προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα έχοντας λάβει αντιπηκτικά πριν τον εμβολιασμό, η κ. Θεοδωρίδου κάλεσε να πηγαίνουν χωρίς καμία ιδιαίτερη πρόληψη.

Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού των ευπαθών ομάδων με χρόνια νοσήματα

Όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση της Τρίτης, ανοίγει η πλατφόρμα και για νέα ραντεβού εμβολιασμού.

Για τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, η πλατφόρμα ξεκινά στις 19 Μαρτίου.

Είναι περίπου 250.000 άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις και η ένταξη έγινε από την ΗΔΙΚΑ, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.

Οι μεταμοσχευμένοι και τα άτομα με αιμοκάθαρση θα ειδοποιηθούν άμεσα από το νοσοκομείο τους, ώστε να ξεκινήσει ο εμβολιασμός τους ακόμα και τη Δευτέρα.

Στις περιπτώσεις που η διάγνωση είναι πολύ πρόσφατη, με το που θα καταχωρήσει ο γιατρός τον δικαιούχο, το σύστημα της ΗΔΙΚΑ θα ενημερωθεί μέσα σε μία εβδομάδα.

Για όσους η διάγνωση και η θεραπεία έγιναν στο εξωτερικό, τότε ο γιατρός μπορεί να τους προσθέσει στο σύστημα.

Για όσους δεν συμπεριληφθούν, οι γιατροί τους θα μπορούν από το τέλος του μήνα να κάνουν αίτηση.

Μετά το άνοιγμα για την ομάδα αυτή, στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 70-74 και τις αμέσως επόμενες ημέρες, στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65-69 ετών.

 

About Author