Αστυνομικός ή μπάτσος;

Με αφορμή τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας συνολικά, ξεκίνησε, και πολιτικά πλέον, η επίσημη συζήτηση για την ανεπίτρεπτη αστυνομική βία. Φυσικά και όλοι δεχόμαστε, ότι το σώμα της αστυνομίας πρέπει να υπάρχει αλλά για να κάνει τη δουλειά, που θεωρητικά τουλάχιστον, προορίζεται να κάνει δηλαδή να εξασφαλίζει την ασφάλεια όλων μας.

Της Μαρίνας Βερνίκου

«Κακοί» και «καλοί» υπάρχουν σε όλους τους τομείς και σε όλες τις δουλειές. Όταν όμως οι «κακές» και απρεπείς συμπεριφορές υπερτερούν στο χώρο της αστυνομίας, δημιουργούνται διαρκώς προβλήματα, που όπως φαίνεται δε βρίσκουν σχεδόν ποτέ το δρόμο της δικαιοσύνης.

Νέα Σμύρνη

Ακούσαμε τους πολιτικούς μας σε πολλά τηλεοπτικά πάνελ και ενημερωτικές εκπομπές να χαρακτηρίζουν το σκηνικό της Κυριακής ως ένα ατυχές και κατακριτέο «μεμονωμένο περιστατικό» ανεξήγητης αστυνομικής βίας. Πολλές φορές  μαζί με ανούσιες δικαιολογίες για την αντίδραση του αστυνομικού προς τον νεαρό. Με αποκορύφωμα τοβουλευτή  Κυρανάκη που ανενόχλητα έδωσε τα στοιχεία του νεαρού και δεν παρέλειψε πέρα από το όνομά του να αποκαλύψει τις ιδεολογικές του προτιμήσεις. Αλλά όπως είδαμε τον ανέλαβε η Ράνια Τζίμα και αυτόν για άλλη μια φορά.

Δεν έλλειψαν και οι δηλώσεις του υπουργού  Γεωργιάδη ότι δήθεν ο νεαρός προσπάθησε να αρπάξει  το υπηρεσιακό όπλο και για αυτό προκλήθηκε αυτό που ακολούθησε. Μάλλον τα βίντεο που τον δείχνουν  απλά να συνομιλεί με έναν αστυνομικό και ξαφνικά να δέχεται χτυπήματα από τον άλλο είναι ψεύτικα και ο Γεωργιάδης έχει τη σωστή εκδοχή !!. Αυτό που προκύπτει λοιπόν,  είναι να παραδέχονται ότι η αντίδραση του αστυνομικού ήταν κατακριτέα βάζοντας στην συνέχεια όμως ένα «ΑΛΛΑ» με σκοπό να αποδυναμώσουν και να μειώσουν την σοβαρότητα της κατάστασης υπονοώντας ότι ο νεαρός σύμφωνα με την συμπεριφορά του και τα πιστεύω του τα «ήθελε και τα έπαθε». Άνοιξε έτσι άλλη μία ΕΔΕ που πολύ αμφιβάλλουμε αν θα ολοκληρωθεί ποτέ και  χρειάστηκαν τρεις μέρες για να τεθεί σε προσωρινή διαθεσιμότητα ο Αστυνομικός.

Στη συνέχεια πολλοί αντέδρασαν μετά από τα βίντεο που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, βγαίνοντας στους δρόμους και διαδηλώνοντας κατά των συμπεριφορών της αστυνομίας με κυρίαρχο  σύνθημα «έξω οι μπάτσοι από τις γειτονιές μας». Τα πράγματα πήραν άσχημη  τροπή όπως είδαμε με τον κατακριτέο και απαράδεκτο ξυλοδαρμό του αστυνομικού. Θέμα των τελευταίων ημερών στα μεγαλύτερα ΜΜΕ; Η κατάσταση του αστυνομικού, που ευτυχώς είναι καλή, και το πόσο καλές πράξεις κάνουν τα όργανα της τάξhς σε άλλες περιπτώσεις, κάνοντας ουσιαστικά την δουλειά που πληρώνονται να κάνουν.

«Μεμονωμένο Περιστατικό»

Ας μείνουμε λίγο στην φράση αυτή που χρησιμοποιείται διαρκώς πλέον. Μια βασική ερώτηση που προκύπτει, είναι το πόσα μαζεμένα «μεμονωμένα περιστατικά» μπορούν να χαρακτηρίσουν ως την πλέον συνηθισμένη η συχνή συμπεριφορά από το σώμα. Πέρα από τα βίντεο της πλατείας, σχεδόν σε κάθε πορεία η διαμαρτυρία που γίνεται εμφανίζονται στα socialmedia βίντεο που προβάλουν αστυνομική βία και ξυλοδαρμό εις βάρος των πολιτών. Έχουμε ακούσει ανθρώπινες διαμαρτυρίες που περιγράφουν τα σκηνικά. Όλα κατασκευασμένα είναι; Παιδιά που τους έχει ανοίξει το κεφάλι, όπως και στον αστυνομικό, δεν έχουν την αντίστοιχη τηλεοπτική κάλυψη. Δεν αξίζει φαίνεται η σωματική τους ακεραιότητα αν δεν ανήκουν στο σώμα της αστυνομίας;

Ενδεικτικά για να μην μιλάμε μόνο θεωρητικά, ας αναφερθούμε στα περισσότερα από  10 διαφορετικά βίντεο που ανάρτησαν στα SocialMediaαπό την Τρίτη στην Νέα Σμύρνη όπου βλέπουμε αστυνομικούς να χτυπάνε περαστικούς, νέους, μεγάλους, γυναίκες, να βγάζουν ανθρώπους από το διαμέρισμά τους με τις παντόφλες, να πέφτουν πάνω σε άνθρωπο με το μηχανάκι στο πεζοδρόμιο και το πιο συγκλονιστικό, την ομάδα αστυνομικών που φώναξαν «πάμε να τους @@@, πάμε να τους σκοτώσουμε». Δεν θα λέγαμε ότι σε κάνει να νιώθεις και ασφαλής όταν οι υπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων και την ασφάλειά μας ωρύονται φωνάζοντας να τους σκοτώσουμε, αναφερόμενοι σε πολίτες.

Πρόσφατα πάλι, 17 Νοεμβρίου 2020, στα Γιάννενα, είχαμε 6 τραυματίες διαδηλωτές, εκ των οποίων οι 2 είχαν σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι. Και αυτό που δεν καταλαβαίνουμε είναι πως ξαφνικά για τον τραυματισμό ενός αστυνομικού, τα πράγματα έχουν τόσο γρήγορη πορεία προς την απόδοση της δικαιοσύνης ενώ όταν έχουμε να κάνουμε με αστυνομική βία που οδήγησε σε τραυματισμό πολίτη, η δικαιοσύνη δεν αποδίδεται σχεδόν ποτέ.

Είδαμε επίσης μία καταγγελία από 18χρονη η οποία όπως φαίνεται στο βίντεο προσπαθώντας να βοηθήσει το φίλο της που χτυπιέται από έναν αστυνομικό, έφαγε μπόλικο ξύλο από τους υπόλοιπους. Στην καταγγελία βέβαια αναφέρει και για απειλή για βιασμό και άλλα τέτοια ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα . Η κοπέλα λοιπόν, σύμφωνα με την δικηγόρο της, μέχρι και την Παρασκευή τουλάχιστον βρισκόταν στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ χωρίς να έχει γίνει αποδεκτό το αίτημά της για ιατρική περίθαλψη, όντας τραυματίας. Σε πολλούς αυτή η ιστορία θα ακούγεται σαν κάτι «μεμονωμένο» πάλι. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλοι που ξέρουν ότι ίσως αυτό που βίωσε και βιώνει η κοπέλα δεν είναι τίποτα σε σχέση με άλλα που έχουν βιώσει προσαχθέντες στην ΓΑΔΑ μετά από πορείες. Είναι άλλωστε πολλά ακόμη περιστατικά που έχουν καταγραφεί σε κάμερες κινητών αλλά και πολλές μαρτυρίες ανθρώπων κατά καιρούς.

Θα ήταν  καλό να μην ξεχνάμε το πόρισμα από τον Συνήγορο του πολίτη για την 75% αύξηση σε καταγγελίες για αστυνομική βία από πολίτες.  Τι άλλο χρειάζεται για να σταματήσουν να αναφέρονται σε «μεμονωμένα περιστατικά» και να τα πάρουν στα σοβαρά ώστε να βρεθεί επιτέλους κάποια λύση;

Προς το παρόν, το μόνο που δεχόμαστε είναι συμβουλές από τον πρωθυπουργό της χώρας μας να μην ενημερωνόμαστε από τα socialmedia. Να ενημερωνόμαστε δηλαδή από τα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές που έχουν αποδείξει πολλές φορές  τη …συμπάθειά τους στην κυβέρνηση,  αλλάζοντας μέχρι και το περιεχόμενο στα βίντεο που αποκαλύπτουν τα ακάλυπτα. Η τέχνη της μονταζιέρας..

Αυτά συμβαίνουν παντού

Η αστυνομική βία είναι ένα πρόβλημα που βιώνουν σχεδόν όλες οι χώρες του πλανήτη. Από την μεγαλύτερη χώρα μέχρι και την μικρότερη. Είδαμε πέρσι στην Αμερική και το περιστατικό με τον GeorgeFloydπου ξεσήκωσε τους πολίτες σε διαμαρτυρίες κατά των αστυνομικών, ενώ κατά καιρούς έχουν έρθει στην δημοσιότητα βίντεο και μαρτυρίες από διάφορα άλλα μέρη του πλανήτη. Είναι σημαντικό όμως να μην μειώνουμε την κατάσταση στην χώρα μας επειδή αλλού συμβαίνουν και χειρότερα. Να μην αρκούμαστε σε αυτή την δικαιολογία και να προσπαθούμε πάντα για της αλλαγές που θα φέρουν καλύτερες μέρες. Το θέμα με τους «μπάτσους» λοιπόν είναι διεθνές. Τι ευθύνεται όμως για αυτό; Η ανεπαρκής εκπαίδευση; Το γεγονός ότι δεν ελέγχονται ψυχολογικά όσο συστηματικά χρειάζεται; Είναι κυβερνητικό το θέμα; Η απλούστατα είναι άλλη μια μορφή κατάχρησης εξουσίας χωρίς περαιτέρω εξήγηση. Χρειαζόμαστε απαντήσεις. Αλλά και απαντήσεις να μην πάρουμε, ας βρεθούν σύντομα τουλάχιστον έμπρακτες και αποτελεσματικές λύσεις.

Tέλος, μια ερώτηση που επίσης γεννιέται, η τουλάχιστον γίνεται πιο έντονη είναι αν αυτή θα είναι η αστυνομία που θα δούμε στα πανεπιστήμια.Ήδη βέβαια πριν καλά καλά «ξεχάσουμε» την Νέα Σμύρνη δεν παρέλειψαν και στην Θεσσαλονίκη να δείξουν ποιος κυβερνά την χώρα με την εκκένωση της κατάληψης του ΑΠΘ. Την κατάληψη που σε λίγες ώρες από την εισβολή της αστυνομίας είχε ήδη προαναγγελθεί ότι θα σταματήσει. Μάλλον δεν τους ήταν αρκετό να λήξει το θέμα ειρηνικά και χωρίς βία. Αν δεν γίνουν αλλαγές, φοβόμαστε για τα βίντεο και τις καταγγελίες που θα ακολουθήσουν με την νέα αστυνομοκρατία που θα επικρατεί και στα πανεπιστήμια πλέον. Τότε να δούμε αν θα πάρει ποτέ κανείς κάποια ευθύνη. Γιατί μέχρι τώρα μάλλον κανείς δεν φταίει εκτός από τους πολίτες.

Θέλουμε σαν κοινωνία να δούμε αλλαγές. Μια αστυνομία που δουλεύει για την προστασία των πολιτών. Που θα τους βλέπουμε στους δρόμους και δεν θα φοβόμαστε μήπως πούμε κάτι που θα τους προκαλέσουμε. Πρέπει και οι ίδιοι να καταλάβουν ότι στην ουσία αυτή η παραπάνω «εξουσία» που τους δίνεται επειδή κρατάνε όπλο δεν σημαίνει ότι τους κάνει υπεράνω κανονισμών, νόμων και απλών ανθρώπων. Για να είμαστε δίκαιοι όμως, «Όλοι οι μπάτσοι είναι αστυνομικοί, άλλα δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί μπάτσοι».

ΥΓ. όπως είχε πει και ο Παύλος Σιδηρόπουλος «Ποιοι είσαστε εσείς, που τα λόγια σας κάνατε σύνθημα για βία, τρελή μυθολογία, κράτος εν κράτη αστυνομία, πρόσεχε φίλε τη γωνία μη συγκρουστείς. Ποιοι είσαστε εσείς;» Γιατί από ότι φαίνεται είναι πολύ εύκολο να συγκρουστείς.

 

About Author