Αιχμές Κεγκέρογλου: Συνέδεσε προβλήματα του εμβολίου της Astrazeneca και προσπέρασμα στις λίστες

Ο κόσμος έχει κουραστεί, στην τελική ευθεία κατ’ αρχήν χρειάζεται ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου προς αυτούς που αποφασίζουν, είπε ο κ. βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ Βασίλης Κεγκέρογλου μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1, αναφερόμενος στην συζήτηση που είναι σε εξέλιξη σε σχέση με το εμβόλιο της Astrazeneca/Oxford και την σύνδεση με περιστατικά θρόμβωσης.

Όπως είπε, ο ίδιος είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστεί στις 10 Απριλίου και με βάση την ηλικία του (60 ετών) θα πρέπει να λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Ωστόσο, έχει υποστεί στο παρελθόν θρόμβωση και κατά συνέπεια τεκμηριωμένα έχει ηδη προδιάθεση για κάτι τέτοιο. «Πρέπει να απαντηθεί από τους επιστήμονες το ποιες κατηγορίες ανθρώπων με ζητήματα θρόμβωσης πρέπει να αποφύγουν το κάνουν, το ερώτημα πρέπει να τεθεί σε αυτούς», είπε ο κ. Κεγκέρογλου.

Μάλιστα, ο ίδιος συνέδεσε την συγκεκριμένη ανησυχία του ιατρικού κόσμου με το παράδοξο που καταγράφηκε στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν ανακοινώθηκε ότι είχαν ολοκληρώσει την διαδικασία εμβολιασμού (και τις δύο δόσεις) 9.213 άτομα ηλικίας 60-64 ετών. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα προβλέπεται να εμβολιάζεται με το σκεύασμα της Astrazeneca/Oxford και το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης είναι 3 μήνες (12 εβδομάδες). Κατά συνέπεια τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου υποδεικνύουν πως 9.213 άτομα τουλάχιστον «προσπέρασαν» γηραιότερους συμπολίτες μας στις λίστες και έλαβαν τις δύο δόσεις ενός εκ των Pfizer/BioNTech ή Moderna.

Κατά τη διάρκεια σχετικής συζήτησης στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης απαντώντας του έκανε λόγο περί λάθους, όπως ανέφερε ο κ. Κεγκέρογλου. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛΛ ωστόσο επέμεινε ότι είναι κάτι που «πρέπει να διερευνηθεί, γιατί έχει αξία σε σχέση με την συζήτηση που προκλήθηκε στη συνέχεια». Απέφυγε να κάνει λόγο για «χάρη» προς κάποιους, αλλά εκτίμησε ότι μπορεί να χορηγήθηκε άλλο εμβόλιο «για κάποιο λόγο. Θα πρέπει το υπουργείο να το εξηγήσει. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα για να προχωρήσουμε».

About Author