“Βόμβες” Κοτζιά: Η ΝΔ διαβεβαίωνε μυστικά τον Ζάεφ ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σε αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις προχωρά ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος του ΠΡΑΤΤΩ  Νίκος Κοτζιάς, στην αποκλειστική συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Ρηγόπουλο για το περιοδικό, «Πατρινόραμα» που κυκλοφορεί την Παρασκευή 12 Μαρτίου. Ο «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών αποκαλύπτει ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν συμφωνήσει σε διπλή ονομασία: σκέτο «Μακεδονία» για το εσωτερικό της χώρας και «Μακεδονία των Σκοπίων» για τον ΟΗΕ», ενώ καταγγέλλει ότι «η Ν.Δ. έκανε προεκλογικά μυστικές συμφωνίες με τον Ζάεφ: Του έλεγαν ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας και θα την προωθήσουν μόλις γίνουν κυβέρνηση, ενώ δημόσια την κατήγγειλαν».

Υπερασπιζόμενος το έργο του σημειώνει ότι, έτσι «αποτρέψαμε το σχέδιο της Τουρκίας να περικυκλώσει με «δαγκάνες κάβουρα» την Ελλάδα» και ισχυρίζεται ότι «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ούτε να ονειρευτούν δεν μπορούσαν μια τέτοια συμφωνία για την Μακεδονία, αλλά την κατασυκοφάντησαν. Τώρα βέβαια αναδιπλώθηκαν…»

Και συμπληρώνει: «Με τη Συμφωνία σταματήσαμε τον επίσημο αλυτρωτισμό και η φίλη χώρα της Βόρειας Μακεδονίας αναγνώρισε ότι η αρχαία ιστορία της Μακεδονίας είναι ελληνική, ότι η γλώσσα τους είναι σλαβική και οι ίδιοι Σλάβοι…»

Χαρακτηρίζει «συνεπή δίγλωσσο νεοδημοκράτη» τoν πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι «είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που υπέγραψε ευρωπαϊκά κείμενα, στα οποία η βόρεια γείτονάς μας ονομαζόταν σκέτα “Μακεδονία” και σήμερα μας κουνά το δάκτυλο»

Για τη Νέα Δημοκρατία και τη στάση της στην υπόθεση της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρει πιο συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς: «Έκαναν μυστικές συναντήσεις με τον Ζάεφ και τους συνεργάτες του, του έλεγαν, όπως έλεγαν και σε όλους τους ξένους, ότι είναι υπέρ της Συμφωνίας και θα την προωθήσουν μόλις γίνουν κυβέρνηση, ενώ δημόσια την καταγγέλλαν. Η διγλωσσία στο αποκορύφωμά της.Ταυτόχρονα οργάνωναν διαδηλώσεις και άλλες κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας το “προδοτικό” περιεχόμενο της Συμφωνίας και τη “μυστική διπλωματία.”

Προσέξτε μια “λεπτομέρεια”. Οι πρώτες κινητοποιήσεις και ύβρεις εκτοξεύτηκαν στα τέλη του Ιανουαρίου του 2018, πριν καν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση και αρχίσω εγώ, με κοινή συμφωνία των δύο πλευρών, να γράφω το προσχέδιο της Συμφωνίας. Απόδειξη ότι είχαν αποφασίσει την ύβρη, πριν καν αρχίσει ο πρώτος γύρος της διαπραγμάτευσης.

Αυτοί ήθελαν να κάνουν προεκλογικό αγώνα με ένα θέμα που οι ίδιοι δημιούργησαν και αναπαρήγαγαν κατά τον χειρότερο τρόπο τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα αυτά τα αποδεικνύω στο βιβλίο της “Λογικής της Λύσης”.»

Στην ερώτηση για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές λόγω του Μακεδονικού απαντά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ το ουσιαστικό έργο που έχει να επιδείξει στη διάρκεια της διακυβέρνησής του είναι τα κοινωνικά μέτρα που έλαβε και η εξωτερική πολιτική. Ενώ καμαρώνει για την τελευταία, συχνά συμπεριφέρεται ως να εχθρεύεται η ηγεσία του, εκείνους που την διαμόρφωσαν και την υλοποίησαν.

Πρόκειται για μια αντίφαση και ένα παράδοξο. Σε αυτό το πλαίσιο κάποιοι στις γραμμές του ισχυρίζονται ότι έχασαν τις εκλογές εξ’ αιτίας της Συμφωνίας, ενώ στην πραγματικότητα με τη Συμφωνία απέκτησαν μια καινούργια πολιτική ταυτότητα.»

Για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «υποχώρησε σε όλες τις ιταλικές απαιτήσεις, παρέδωσε ελληνική κυριαρχία», ενώ υπογραμμίζει ότι «ο κ. Τσίπρας με διαβεβαίωσε όταν έφευγα πως θα υλοποιούσε τα Προεδρικά Διατάγματα για τη συμφωνία με την Ιταλία. Την επομένη με ύβριζαν, ΝΔ και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.»

Αναφερόμενος στην προκλητικότητα της Τουρκίας, αφού εκτιμά ότι «στόχος της Τουρκίας είναι  να δορυφοροποιήσει την Ελλάδα» και ότι «η διοίκηση του Τραμπ δεν είχε φιλοτουρκικές διαθέσεις», υπογραμμίζει:

«Όταν στην Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο του 2019 ο Ερντογάν λέει στον Κ. Μητσοτάκη ότι θα κάνει “εξορύξεις νότια της Κρήτης” και εκείνος δεν του απαντά, τότε άθελά του τον ενθαρρύνει!»

Ενώ για το ενδεχόμενο προσφυγής στην Χάγη σημειώνει με νόημα ότι, «στα Διεθνή Δικαστήρια δεν πας τυφλός και απροετοίμαστος. Πρώτα πρέπει να απαιτήσεις από την Τουρκία να άρει το casus belli και να αναγνωρίσει την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου…»

Με αφορμή την Πενταμερή διάσκεψη της Κύπρου ο κ. Κοτζιάς υποστηρίζει, ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν στηρίζει όσο πρέπει την κυπριακή» και ότι «η Βρετανία για άλλη μια φορά επιδιώκει να πιέσει αφόρητα την κυπριακή κυβέρνηση, να παραδοθεί στην τουρκική βουλιμία».

About Author