Γώγος: Δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου – Στον “αέρα” ο εορτασμός των 200 χρόνων από το 1821

Την ανησυχία του για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων εξέφρασε ο καθηγητής Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Δήλωσε, μάλιστα, πως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

«Το δεύτερο κύμα ήταν δυνατό, αλλά χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές. Η διαφορά τώρα είναι ότι έχει χτυπηθεί το κέντρο της χώρας, η Αττική, με τόσο μεγάλο αριθμό κατοίκων και παράλληλα σε όλη τη χώρα έχουμε μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτή τη στιγμή το κόκκινο έχει εξαπλωθεί παντού», τόνισε ο κ. Γώγος, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.

«Χθες είχαμε αυξημένα κρούσματα και στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα, στην Αχαΐα έχουμε σταθερά πάνω από 100 κρούσματα την ημέρα, ενώ η Κρήτη που ήταν μια πράσινη περιοχή έχει περάσει στο βαθύ κόκκινο και η πίεση θα συνεχιστεί», προσέθεσε.

Τόνισε πως η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός ότι η τήρηση των μέτρων είναι δύσκολη, επειδή ο κόσμος έχει κουραστεί και ο ιός έχει περάσει στις κοινωνικές σχέσεις και μέσα στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Επεσήμανε, παράλληλα, πως τα μεταλλαγμένα στελέχη είναι αποδεδειγμένο πια ότι έχουν αυξημένη μεταδοτικότητα, που μπορεί να κυμαίνεται από 30%-60% και πολλαπλασιάζει τον αριθμό των κρουσμάτων. Υπογράμμισε, ωστόσο, πως με τα νέα μέτρα η κινητικότητα δείχνει να έχει περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό και τις επόμενες μέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

«Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα των προηγούμενων ημερών και πιστεύω ότι αυτό θα κρατήσει άλλες 3-4 ημέρες σε αυτά τα επίπεδα, θα υπάρξει μια σταθεροποίηση και την άλλη εβδομάδα θα αρχίσει η ύφεση στα κρούσματα, όμως θα συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας», εκτίμησε.

Όσον αφορά στο άνοιγμα της αγοράς, υποστήριξε πως «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

Αποκάλυψε, δε, πως υπάρχουν και συζητήσεις για ένα παράλληλο άνοιγμα σε περιοχές που είναι πιο «αθώες» στη διασπορά του ιού και συμπλήρωσε πως η αγορά προηγείται εν συγκρίσει με τα σχολεία, διότι υπάρχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, αλλά και κοινωνικό, καθώς ο κόσμος δεν μπορεί να ψωνίσει.

«Από την άλλη, τα σχολεία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα, καθώς στη Γ΄ Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις σε λίγο καιρό. Οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν εργαστήρια και κλινικές. Και τα δύο θα πρέπει να ανοίξουν, δεδομένης της δυνατότητας ευρείας χρήσης των τεστ», είπε και ξεκαθάρισε πως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν μπορεί να γίνει παρέλαση την 25η Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι η παρέλαση με παράλληλες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα θα αποτελούσαν την κορύφωση του Εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και γι αυτό το λόγο έχουν προσκληθεί και πολλοί ξένοι ηγέτες.

Σχετικά με το σύστημα υγείας, είπε πως αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, αλλά συνεργασία, ενώ επεσήμανε το 60% των ΜΕΘ στα ιδιωτικά νοσοκομεία είναι κατειλημμένο από non covid περιστατικά, κι έχουν δοθεί και γιατροί στο ΕΣΥ. «Πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι. Υπάρχει ανάγκη και από ιδιώτες γιατρούς», κατέληξε.

About Author