Μήνυση Σπίρτζη για την αστυνομική βία στη Νέα Σμύρνη

Μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου υπέβαλε ο Χρήστος Σπίρτζης, τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στον ΣΥΡΙΖΑ, για το περιστατικό της αστυνομικής βίας στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Ο κ. Σπίρτζης τονίζει:

“Μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, μετά τις φωνές «Πονάω» ενός νέου ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών: Πονάμε όλοι. Εχουν περάσει 70 έτη από τότε που η χώρα μας προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

Με εντολή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσκόμισα υλικό για τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς, τα ντροπιαστικά και προκλητικά για τη δημοκρατία μας, γεγονότα, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών.

Από το υλικό προκύπτει η τέλεση αδικημάτων όπως:

της κατάχρησης εξουσίας,
της παράβασης καθήκοντος,
της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης
του βασανισμού συλληφθέντα
της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών. Αντιθέτως προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία με σκοπό την κρατική βία και καταστολή.

Γι’ αυτό και με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων, να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών.

Η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομαδική διάπραξη των παραπάνω έκνομων πράξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βία, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του δημοκρατικού φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ δεν θα επιτρέψουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας και την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που σχεδίασε και εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τι αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά

Στην μήνυση αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «… σημειώνεται ότι όλες οι επιθέσεις έγιναν από αστυνομικούς που, όπως φαίνεται, έχουν καλύψει ή αφαιρέσει τα διακριτικά αναγνώρισης από τις στολές τους, κατά παράβαση των εγκυκλίων διαταγών.

Τις τελευταίες ημέρες κλιμακώθηκε η κρατική βία με ένα κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας, ώστε να αντικρίσουμε:

  • Νέα επίθεση κατά δικηγόρων, κατά την οποία μάλιστα αστυνομικός χρησιμοποίησε ακατανόμαστες εκφράσεις για τις μητέρες τους
  • Στην κεντρική πλατεία της Νέα Σμύρνης, ομάδες αστυνομικών επιτέθηκαν με πρωτοφανή βιαιότητα κατά πολιτών, κάνοντας μάλιστα και χρήση παράνομου οπλισμού, ήτοι πτυσσόμενων γκλοπ, με αποκορύφωμα τον βασανισμό, κακομεταχείριση και εξευτελιστική συμπεριφορά κατά πολιτών από αστυνομικούς. Χαρακτηριστικό της παγερής αδιαφορίας στις έκνομες πράξεις τους ήταν ότι διέπραξαν αυτές, παρά το γεγονός ότι γνώριζαν πως πολίτες βιντεοσκοπούσαν τα διαδραματιζόμενα, γνωρίζοντας προφανώς ότι καλύπτονται από ένα καθεστώς ατιμωρησίας.

Από τα ανωτέρω που έχουν αποτυπωθεί σε οπτικό υλικό και έχουν διερευνηθεί και δημοσιευθεί από δημοσιογράφους, αλλά και από την κοινή πείρα και λογική του κάθε ανθρώπου που παρακολούθησε τα γεγονότα αυτά, προκύπτει αβίαστα ότι:

  • Οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν λειτουργούν ως μονάδες, αλλά προβαίνουν στις πράξεις αυτές ως ομάδες
  • Κάθε εμπλεκόμενο αστυνομικό κλιμάκιο έχει βαθμοφόρο που το διευθύνει
  • Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων πρόληψης και καταστολής υπόκειται σε συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχεδιασμό της εκάστοτε αστυνομικής διεύθυνσης
  • Οι αστυνομικές διευθύνσεις και οι ανώτεροι αυτών υπάγονται και εκτελούν εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

Επομένως, σύμφωνα με τις ανωτέρω πάγιες διοικητικές και υπηρεσιακές δομές της Ελληνικής Αστυνομίας και του Υπουργείου καθίσταται αυταπόδεικτο ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί δεν έδρασαν ούτε μεμονωμένα, ούτε αυθαίρετα, αλλά υπό τις εντολές των ανωτέρων τους ή άλλως και σε κάθε περίπτωση, υπό την ανοχή τους.

Υπό αυτές τις παραδοχές που εδράζονται τόσο στη δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και στην ομαδική διάπραξη των έκνομων πράξεων, συνάγεται το ασφαλές συμπέρασμα ότι η κρατική βία και καταστολή, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών”.

About Author