ΑΠΘ: Μαζική συγκέντρωση φοιτητών στην Πρυτανεία

Συγκέντρωση στο κτίριο της Πρυτανείας του ΑΠΘ πραγματοποιούν από το πρωί της Τρίτης, φοιτητικοί σύλλογοι ενώ θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, με αφορμή την προσπάθεια της αστυνομίας να κινηθεί εναντίον της κατάληψης. 

Η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων είναι έντονη παντού γύρω από το ΑΠΘ, με κλούβες των ΜΑΤ να βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία.

ΑΠΘ-ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ

«Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την ανακατάληψη της πρυτανείας και τις μαζικότατες φοιτητικές πορείες, όπου η κρατική καταστολή τσακίστηκε απ’ το φοιτητικό κίνημα και τον κόσμο του αγώνα», αναφέρουν οι φοιτητές σε ανακοίνωσή τους.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΑΠΘ

Υπενθυμίζεται ότι χθες προσήχθησαν πέντε άτομα πέριξ του Πανεπιστημίου. Η προσαγωγή του ενός μετατράπηκε σε σύλληψη. Στους υπόλοιπους προσαχθέντες βεβαιώθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού και αφέθηκαν ελεύθεροι.

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ-ΑΠΘ

Αναλυτικά η ανακοίνωση των φοιτητών/τριων του Φυσικού ΑΠΘ:

«Το βράδυ της Δευτέρας το κράτος επέλεξε για δεύτερη φορά να κινηθεί εναντίον της κατάληψης της πρυτανείας, στην οποία στηρίζει και συμμετέχει και οι σύλλογός μας μεταξύ άλλων. Η ένστολη συμμορία του Χρυσοχοΐδη αλλά και τους δρόμους στα πέριξ του και ετοιμαζόταν για επιχείρηση εκκένωσης.

Φοιτήτριες/ρε και αλληλέγγυες/οι παρέμειναν στο χώρο για την υπεράσπιση της κατάληψης ενώ στη συνέχεια η απαγόρευση κυκλοφορίας και η αστυνομοκρατία στους γύρους δρόμους δεν εμπόδισε επιπλέον αλληλέγγυο κόσμο να προσεγγίσει την κατάληψη.

Ενώ έγινε πορεία 150 ατόμων προς τα πανεπιστήμια από την κατειλημμένη σχολή θεάτρου η οποία χτυπήθηκε στην εθνικής αμύνης από τους μπάτσους. Εντέλει, οι μπάτσοι μετά της μαζική υπεράσπιση από τον κόσμο, αποχωρήσαν από το ΑΠΘ.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες, μετά την ανακατάληψη της πρυτανείας και τις μαζικότατες φοιτητικές πορείες, όπου η κρατική καταστολή τσακίστηκε απ’ το φοιτητικό κίνημα και τον κόσμο του αγώνα.

Προσυγκέντρωση 10:00 πρυτανεία, πορεία 12:00

Η ΑΣΤΥΝΟΜΟΚΡΑΤΊΑ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΊΑ ΙΑ ΠΈΣΟΥΝ ΣΤΟ ΔΡΌΜΟ

Σύλλογος Φοιτητ(ρι)ών Φυσικού ΑΠΘ».

ΑΠΘ

Μεταπτυχιακοί φοιτητές: Όλοι στις 10:00 στην Πρυτανεία

Κάλεσμα για συγκέντρωση στην Πρυτανεία του ΑΠΘ στις 10:00 απευθύνει και ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ.

Με ανακοίνωσή τους ζητούν την απόσυρση του νέου νόμου που μεταξύ άλλων προβλέπει τη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, αλλά και την παραίτηση του Πρύτανη, Νίκου Παπαϊωάννου.

«Η επίσκεψη του υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη στη Θεσσαλονίκη μας επεφύλασσε μία έκπληξη. Ο υπουργός ήρθε για να προετοιμάσει την εισβολή στο πανεπιστήμιο», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Συγκεντρώνουν υπογραφές για να παραιτηθεί ο πρύτανης

Σε συλλογή διαδικτυακών υπογραφών για την παραίτηση του πρύτανη του ΑΠΘΝίκου Παπαϊωάννου, προχωρά το Δίκτυο Προοδευτικής Ενότητας Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, μέσω ψηφίσματος στο avaaz.org.

«Την Δευτέρα 22/2/2021, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Νίκος Παπαϊωάννου, κάλεσε την αστυνομία να επέμβει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη φοιτητών στην Πρυτανεία, με την δικαιολογία φθορές εντός του κτηρίου. Η επέμβαση της αστυνομίας ήταν βάρβαρη, αλλά και ιστορική» αναφέρει μεταξύ άλλων στο κάλεσμα για το διαδικτυακό ψήφισμα.

«Οι ευθύνες είναι βαριές. Το ΑΠΘ χρειάζεται κάθαρση. Για αυτό ζητούμε την παραίτηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, του Πρύτανη των ΜΑΤ, κ. Νίκου Παπαϊωάννου. Για αυτό στηρίζουμε την Κατάληψη της Πρυτανείας» καταλήγει.

Φωτογραφιες: parallaxi.gr, thesstoday.gr

About Author