Θεοδωρίδου: Θα εμβολιάζονται και οι άνω των 65 με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σε όλα τα άτομα άνω των 65 ετών, δίχως ηλικιακό πλαφόν, θα γίνεται πλέον και στη χώρα μας το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. «Αναφορικά με την προστασία του εμβολίου, οι μελέτες περιλάμβαναν μικρό αριθμό συμμετεχόντων και έτσι είχαμε αποφασίσει τη χορήγηση του εμβολίου από την ηλικία των 18 μέχρι και την ηλικία των 64 ετών. Διατυπώνοντας όμως από την αρχή τη θέση  ότι οι συστάσεις μπορούν να τροποποιηθούν, ανάλογα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Ετσι, σήμερα, και αφού έχουν προδημοσιευτεί τρείς μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, φαίνεται πως είναι αποτελεσματικό και σε άτομα με ηλικία μεγαλύτερη των 64 ετών.

Η πρώτη μελέτη, ανέφερε η καθηγήτρια, είναι από τη Σκωτία, και αυτό που διαπιστώθηκε σε περίπου 5 εκατομμύρια άτομα είναι ότι, ακόμη και με την πρώτη δόση του εμβολίου, μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 85% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η δεύτερη μελέτη αφορά σε 7,5 εκατομμύρια άτομα και φάνηκε ότι με μία δόση μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80%. Έτσι, και από τα δύο εμβόλια μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80% .

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποιεί τις συστάσεις και το εμβόλιο θα χορηγείται σε όλες τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

About Author