Βιέννη: Νέα διαδήλωση ακροδεξιών κατά των περιοριστικών μέτρων

Χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν εκ νέου χθες Σάββατο πορεία στο κέντρο της Βιέννης, διαμαρτυρόμενοι εναντίον των περιοριστικών μέτρων, που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κοροναϊού. Η αστυνομία της πρωτεύουσας της Αυστρίας ανέφερε ότι προχώρησε σε συλλήψεις στο τέλος της κινητοποίησης, όταν αρκετοί από τους συμμετέχοντες αρνήθηκαν να διαλυθούν. Μεμονωμένες αψιμαχίες αναφέρθηκαν εξάλλου ανάμεσα σε διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές αριστερών οργανώσεων.

Στην πλειονότητά τους, οι διαδηλωτές δεν φόραγαν μάσκες και δεν τηρούσαν την επιβαλλόμενη απόσταση, στην πορεία που έκαναν στο κέντρο της Βιέννης, προς την κατεύθυνση του πάρκου Πράτερ, όπου τους είχε προτρέψει να συγκεντρωθούν το ακροδεξιό κόμμα των Ελεύθερων (FPÖ).

Τα πιο πρόσφατα περιοριστικά μέτρα στην Αυστρία χαλάρωσαν τον Φεβρουάριο, με το άνοιγμα των σχολείων, των εμπορικών καταστημάτων και των μουσείων. Όμως οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται διότι εξακολουθούν να είναι κλειστή η εστίαση και να είναι υποχρεωτικά τα τεστ, για τους μαθητές που παρακολουθούν διά ζώσης μαθήματα στα σχολεία τους.

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών του FPÖ Χέρμπερτ Κικλ, σε παρέμβασή του, κατήγγειλε στο πλήθος την «παλαβή και αλλοπρόσαλλη» πολιτική της κυβέρνησης.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα και κρατούσαν πλακάτ, με τα οποία απαιτούσαν την παραίτηση του κεντροδεξιού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κούρτς και καταφέρονταν εναντίον μέσων ενημέρωσης που, κατ’ αυτούς, «ψεύδονται».

Μέλη της άκρας δεξιάς, ανάμεσά τους νεοναζί, που έχουν πάρει μέρος στις περισσότερες προηγούμενες κινητοποιήσεις εναντίον των μασκών και άλλων περιοριστικών μέτρων, ήταν για ακόμη μια φορά παρόντα, σύμφωνα με αυστριακά ΜΜΕ.

Οι διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων και του αντίκτυπού τους στην οικονομία, έχουν πολλαπλασιαστεί τους τελευταίους μήνες στην Αυστρία. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει νέα χαλάρωση των μέτρων, αλλά με την προϋπόθεση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα μειωθεί.

Όμως οι μολύνσεις από τον SARS-CoV-2 απεναντίας αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες σε ημερήσια βάση. Επιβεβαιώθηκαν πάνω από 2.500 κρούσματα χθες Σάββατο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ρούντολφ Άνσομπερ, το παραλλαγμένο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας είναι πια το κυρίαρχο στη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author