Οργή και απογοήτευση στην Αυστραλία από την απαγόρευση εξαγωγών εμβολίων της Ιταλίας

Με δηκτικό τρόπο και απογοήτευση αντέδρασε η Αυστραλία στην ενεργοποίηση εκ μέρους της Ιταλίας του μηχανισμού ελέγχου των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να μην εξαχθούν 250.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορονοϊό.

«Ο κόσμος βρίσκεται σε αχαρτογράφητη περιοχή επί του παρόντος, δεν εκπλήσσει λοιπόν ορισμένες χώρες σκίζουν τα βιβλία με τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Σάιμον Μπέρμιγχαμ. «Προφανώς αισθανόμαστε απογοήτευση και ματαίωση λόγω της απόφασης αυτής, αλλά λάβαμε τα μέτρα μας για ακριβώς αυτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε.

«Η Αυστραλία έθεσε θέμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω πολλών διαύλων, πιο συγκριμένα της ζητήσαμε να επανεξετάσει αυτή την απόφαση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Αυστραλίας, Γκρεγκ Χαντ.

Η ποσότητα των 250.000 δόσεων που απαγορεύθηκε να εξαχθεί από την Ιταλία «δεν θα επηρεάσει την εκστρατεία εμβολιασμού», διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστραλίας, ο Πίτερ Ντάτον, λέγοντας ότι οι πρώτες δόσεις που θα παραχθούν στη χώρα αναμένεται να είναι έτοιμες εντός εβδομάδας.

Η Ε.Ε. εφάρμοσε για πρώτη φορά την απόφασή της να εμποδίζει την εξαγωγή εμβολίων για τον νέο κορονοϊό και σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες.

«Η Αυστραλία σήμερα θεωρείται χώρα που “δεν είναι ευάλωτη” με βάση τους κανόνες της Ε.Ε.», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο, σημειώνοντας ότι η απόφαση «δεν είναι εχθρική ενέργεια έναντι της Αυστραλίας, εντάσσεται στο πλαίσιο των κανόνων της Ε.Ε. για τις εξαγωγές» εμβολίων.

Η Ε.Ε. δημιούργησε τον μηχανισμό ελέγχου των εξαγωγών εμβολίων για τον νέο κορονοϊό μετά τη διένεξή της τον Ιανουάριο με την AstraZeneca, καθώς η σουηδοβρετανική φαρμακευτική ανακοίνωσε ότι θα καθυστερούσε να παραδώσει συμφωνημένες ποσότητες εμβολίων, γεγονός που οδήγησε σε σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.

Ο μηχανισμός επιτρέπει στις εθνικές αρχές, σε διαβούλευση με την Κομισιόν, να εμποδίζουν τις εξαγωγές εμβολίων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αν θεωρείται πως κάποια φαρμακευτική δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της.

Χθες, Πέμπτη, η Κομισιόν ενεργοποίησε για πρώτη φορά το μηχανισμό απαγόρευσης της εξαγωγής εμβολίων, καθώς η φαρμακοβιομηχανία θα μετέφερε 250.000 δόσεις εμβολίου στην Αυστραλία, χωρίς προηγουμένων να έχει ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της Ιταλίας και της Πολωνίας.

Η Κομισιόν συμφώνησε με την εκτίμηση της ιταλικής κυβέρνησης ότι υπάρχει κίνδυνος παραβίασης των συμφωνιών προαγοράς της Ε.Ε., καθώς η AstraZeneca έχει παράσχει μόνο ένα τμήμα των συμφωνημένων δόσεων σε χώρες της Ένωσης και αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την οργή τους για το γεγονός αυτό.

Αν και εκτιμάται ότι πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είχε σκοπό να στείλει ένα μήνυμα στις εταιρείες σχετικά με την εκπλήρωση των δεσμεύσεων παράδοσης, η απόφαση μπορεί να έχει ακούσιες συνέπειες, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται για την προμήθεια εμβολίων. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ούτε οι ΗΠΑ εξάγουν εμβόλια.

About Author