Η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζει δικογραφίες για τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Κουφοντίνα

Σύμφωνα με διαρροές της ΕΛ.ΑΣ. στο σχηματισμό δικογραφιών για καθεμιά από τις διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας προχωρά η Αστυνομία διότι, όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί για καμία απ’ αυτές δεν έχει εφαρμοστεί η «προβλεπόμενη από το νέο νόμο διαδικασία».

Σύμφωνα με τις διαρροές της αστυνομίας στην Καθημερινή και το TheToc, ξεχωριστές δικογραφίες έχουν σχηματιστεί από την ΕΛ.ΑΣ. για καθεμία από τις συγκεντρώσεις αλληλεγγύης υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα που πραγματοποιούνται καθημερινά σε περιοχές σε όλη τη χώρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δικογραφίες αφορούν την παραβίαση των μέτρων κατά τις διασποράς του κορονοϊού και παραβάσεις του νομου περί συναθροίσεων, καθώς σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., δεν έχει γίνει επίσημη αναγγελία στην αστυνομία για τις συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, ούτε έχουν οριστεί υπεύθυνοι διοργανωτές. Όλες οι σχετικές δικογραφίες διαβιβάζονται στον Εισαγγελέα, θα υποβληθούν στον εισαγγελέα, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει για τα περαιτέρω. Εάν δηλαδή θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης ή εάν θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναθέτωντάς την στα κατά τόπους Αστυνομικά Τμήματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη της ΕΛΑΣ που μίλησαν στην «Καθημερινή», σ’ αυτή τη φάση οι δικογραφίες δεν θα αφορούν σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα αλλά τους φορείς και συλλογικότητες που απηύθυναν τα καλέσματα. Στο δεύτερο ενδεχόμενο, που είναι και το πιο πιθανό οι αστυνομικές υπηρεσίες υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών θα στείλουν κλήσεις για καταθέσεις, προκειμένου να διαπιστώσουν ποια φυσικά πρόσωπα έχουν διοργανώσει τις κινητοποιήσεις.

Οι πρόσφατες ΚΥΑ για τις συναθροίσεις και τα πρόστιμα

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρόσφατες ΚΥΑ με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας έχουν αφήσει θολό το ζήτημα περί συμμετοχής σε συναθροίσεις, πιθανόν σκόπιμα ώστε να τις ερμηνεύει η κυβέρνηση το νόμο κατά το δοκούν.

Η Αριστοτελεία Πελώνη, χθες, έπραξε ακριβώς αυτό προεξοφλώντας ότι η αστυνομία «προφανώς» και θα επιβάλει πρόστιμο για μετακίνηση σε πορεία, ενώ νωρίτερα είχε δηλώσει «ο νόμος δεν αφορά στο δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Δεν απαγορεύονται οι πορείες. Ωστόσο είναι αυτονόητο και σαφές ότι αυτή τη στιγμή που ζητάμε από όλους να κάνουν αυτή την τελευταία προσπάθεια για τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, η κοινή λογική επιβάλλει να μη γίνονται πορείες. Θεωρώ εξαιρετικά ανεύθυνο και από την πλευρά των κομμάτων να τις στηρίζουν και αναφέρομαι στον κ.Τσίπρα, καθώς η νεολαία Σύριζα συμμετέχει σε αυτές τις πορείες υπέρ των αιτημάτων του Δημήτρη Κουφοντίνα. Θα πρέπει να λάβει και εκείνος υπεύθυνη στάση. Διερωτώμαι, εάν αναλαμβάνει τελικά το ρίσκο για ότι συμβεί από αυτές τις πορείες».

Την κυβερνητική εκπρόσωπο εγκάλεσε στη νομιμότητα ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης με εκτενή ανάρτησή του στο facebook  επισημαίνοντας ότι «Για την μετακίνηση αυτή (περίπτωση ιγ), η ΚΥΑ δεν προβλέπει την έκδοση βεβαίωσης μετακίνησης ή αποστολή sms. Συνεπώς, τυχόν πρόστιμο που θα επιβληθεί για “μετακίνηση σε πορεία” δεν θα ερείδεται στον νόμο».

Πηγές: ThePressProject, Καθημερινή, Εφημερίδα Συντακτών

About Author