Οριστικό «διαζύγιο» Όρμπαν – Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Tην αποχώρησή τoυ κόμματός του, Fidesz, από την Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν. Είχε προηγηθεί η έγκριση αλλαγών στον εσωτερικό κανονισμό της δεξιάς ευρωομάδας, με την οποία έδειξε την «πόρτα της εξόδου» στο ουγγρικό κυβερνών κόμμα.

«Σας ενημερώνω ότι τα μέλη του Fidesz αποχωρούν από την ομάδα του ΕΛΚ», με «άμεση ισχύ», γράφει ο Ούγγρος πρωθυπουργός στην επιστολή, που αναρτήθηκε στο Twitter.

«Ενώ δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι γιατροί μας σώζουν ζωές», αναφέρει, «είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις ότι το ΕΛΚ παραλύει από τα εσωτερικά διοικητικά ζητήματα και προσπαθεί να κάνει να σιγήσουν, απενεργοποιώντας τους, δημοκρατικά εκλεγμένους ευρωβουλευτές».

Η εξέλιξη θεωρείτο λίγο -πολύ  προδιαγεγραμμένη, μετά την πρωινή υπερψήφιση από το ΕΛΚ αλλαγών στον εσωτερικό κανονισμό του, ανοίγοντας έτσι άμεσα – πλην όψιμα – το δρόμο για την αποβολή όλων των ευρωβουλευτών (όχι μεμονωμένα) ενός κόμματος, εν προκειμένου του Fidesz, από την δεξιά ευρωομάδα, η οποία παραμένει η μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τα 180 μέλη του ΕΛΚ, 148 ψήφισαν υπέρ της αλλαγής, 28 κατά και τέσσερα τήρησαν αποχή.

«Οι τροποποιήσεις στους κανόνες της ομάδας του ΕΛΚ είναι ξεκάθαρα μία εχθρική κίνηση εναντίον του Fidesz και των ψηφοφόρων μας», υποστηρίζει στην επιστολή του ο Όρμπαν. «Περιορίζοντας τη δυνατότητα των ευρωβουλευτών μας να εκτελούν τα καθήκοντά τους ως εκλεγμένα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στερεί τους Ούγγρους ψηφοφόρους από τα δημοκρατικά τους δικαιώματα. Αυτό είναι αντιδημοκρατικά, άδικο και απαράδεκτο. Γι’ αυτό το Fidesz αποφάσισε να αποχωρήσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ αμέσως».

Δεν θα είναι παρά το τελευταίο κεφάλαιο ενός προαναγγελθέντος πολιτικού διαζυγίου, που το ΕΛΚ απέφευγε εδώ και δύο χρόνια να προσυπογράψει. Όσο διαρκεί, δηλαδή, η αναστολή της ιδιότητας του μέλος του για το Fidesz, υπό το βάρος των συνεχών αντιδημοκρατικών παρεκκλίσεων και παραβιάσεων των αρχών της Ε.Ε. από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης.

About Author