Η αποτυχία του “ακορντεόν” και τα 2.300 κρούσματα φέρνουν ολικό lockdown – Προβληματισμός στο Μαξίμου

Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς εξαιτίας της «εκρηκτικής» αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, που έχουν θέσει σε ασφυξία τα νοσοκομεία, ειδικά στην Αττική.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και υπό τον φόβο των μεταλλάξεων του κοροναϊού, οι ειδικοί εισηγούνται να εφαρμοστούν σκληρά μέτρα  σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά.

Ο πρωθυπουργός ακούει τις εισηγήσεις αλλά δεν τις υιοθετεί, τουλάχιστον προς ώρας. Αυτή είναι η εικόνα στο Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τις εισηγήσεις που έφταναν μέχρι και αργά το βράδυ της Τρίτης από λομωξιολόγους περί ολικού lockdown τύπου Μαρτίου.

Όπως αναφέρουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρότι ο πρωθυπουργός ακούει με προσοχή όλους όσοι επιμένουν στην αναγκαιότητα λήψης εξαιρετικά αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως είχε συμβεί πριν από έναν χρόνο, εντούτοις δε μοιάζει να έχει πειστεί.

Βασική αιτία είναι η πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί και η οποιαδήποτε περαιτέρω επιβάρυνση θα λειτουργήσει απολύτως αρνητικά στην ψυχολογία της κοινωνίας με όποιο πολιτικό κόστος συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Η εκτίμηση μάλιστα  είναι ότι παρά την άνοδο των κρουσμάτων η  έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή.

Η πρώτη λοιπόν προσέγγιση του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει να είναι αρνητική σε ένα καινούργιο αυστηρό lock down, όμως είναι βέβαιο ότι η τηλεδιάσκεψη  του πρωθυπουργού με τους επιστήμονες το πρωί της Τετάρτης θα είναι καθοριστική.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει σημαντική πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικά στην Αττική και σημειώνουν ότι πίεση αυτή αντιμετωπίζεται, γεγονός που αποτυπώνεται στις καλές επιδημιολογικές επιδόσεις της Ελλάδας σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες της.

Πάντως, στο “τραπέζι”βρίσκεται η πρόταση για ένα γενικό lockdown σε όλη τη χώρα, στα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου. Εάν αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα σημάνει αυτόματα το “πάγωμα” κάθε δραστηριότητας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση αυτή προβλέπει ότι το “γενικό απαγορευτικό” θα ισχύσει για 15 ημέρες.

Πρόκειται για ένα οδυνηρό μέτρο, ωστόσο, εκτιμάται ότι είναι πολύ αποτελεσματικό και θα μπορούσε ενδεχομένως να βάλει “φρένο” στην εξάπλωση της πανδημίας. Η πρόταση βρίσκεται υπό συζήτηση και οι αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε μία προσπάθεια να ομαλοποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα, στο «μικροσκόπιο» μπαίνει ο κωδικός 6, που αφορά τις μετακινήσεις για σωματική άσκηση. Οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η χρήση του κωδικού 6 να επιτρέπεται μόνο για μετακινήσεις με τα πόδια, δηλαδή στην περιοχή που μένει ο καθένας, κοντά στο σπίτι του. Ως εκ τούτου, δεν θα δικαιολογείται να χρησιμοποιεί κάποιος αυτόν τον κωδικό, όταν μετακινείται με το αμάξι. Εκτός αυτού, αναζητείται μία “φόρμουλα” ώστε να μπει “κόφτης” στον κωδικό 6, δηλαδή να υπάρξει περιορισμός στον αριθμό των sms με τον συγκεκριμένο κωδικό, που θα μπορεί να στέλνει ένας πολίτης κάθε ημέρα.

Στόχος αυτών των παρεμβάσεων είναι να αποφευχθεί η άσκοπη μετακίνηση από δήμο σε δήμο και να μην επαναληφθούν οι εικόνες συγχρωτισμού σε πολυσύχναστες περιοχές. Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό το μέτρο θεωρείται πως είναι πιθανόν να εφαρμοστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες.

Στο “μικροσκόπιο” φαίνεται πως μπαίνει και ο κωδικός 4 για την παροχή βοήθειας. Αυτό που εξετάζεται, είναι οι πολίτες να καλούνται να αποδείξουν με κάποιον τρόπο ότι πράγματι η μετακίνησή τους αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας σε κάποιον άνθρωπο που έχει ανάγκη. Βέβαια, και σε αυτή την περίπτωση το ζητούμενο είναι το πώς οι πολίτες θα μπορούν να αποδείξουν τον σκοπό για τη συγκεκριμένη μετακίνηση.

Ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα ισχύει από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, εξετάζεται το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινάει τελικά στις 9 το βράδυ. Σημειώνεται πως το προηγούμενο διάστημα, ήταν πολλοί οι επιστήμονες που είχαν εκφράσει τις αμφιβολίες τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου, επιχειρηματολογώντας ότι με αυτό τον τρόπο προκαλείται μεγαλύτερος συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

 

About Author