Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Οι Βρυξέλλες θα προτείνουν τον Μάρτιο ένα ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μια πρόταση τον Μάρτιο για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

“Όσο για το θέμα του πώς θα μοιάζει το ψηφιακό πράσινο διαβατήριο, θα υποβάλουμε μια νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με Γερμανούς συντηρητικούς βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης κορυφής την Πέμπτη, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετρίασε την αρνητική στάση της σχετικά με τα πιστοποιητικά, εκφράζοντας την υποστήριξή της στην εργασία της Ένωσης προς ένα τέτοιο έγγραφο. Ωστόσο, η Μέρκελ άφησε ανοιχτό το ζήτημα των νομικών δυσκολιών που θα επέφερε ένα τέτοιο πιστοποιητικό.

Η σύγκλιση μεταξύ των ηγετών έρχεται καθώς οι οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό στο μπλοκ των “27”, μεταξύ αυτών και η ελληνική, οι οποίες υπέστησαν τις πιο απότομες μειώσεις τουριστικών ροών πέρυσι, είναι αποφασισμένες να ανοίξουν τις “θύρες” τους σε ανθρώπους που θα έχουν εμβολιαστεί. Άλλες χώρες, ωστόσο, αντιτίθενται σε τέτοιες κινήσεις, επικαλούμενες την έλλειψη πειστικών αποδεικτικών στοιχείων ότι ο εμβολιασμός σταματά τη μετάδοση του κορονοϊού, καθώς και τις ανησυχίες τους σχετικά με τη χορήγηση ειδικών προνομίων σε ορισμένες κατηγορίες πολιτών, τα οποία θα στερούνται άλλες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στάθηκε ακόμη πιο δύσπιστος κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκφράζοντας ανησυχίες για άγνωστους παράγοντες, όπως η διάρκεια της ανοσίας του εμβολίου, η μεταδοτικότητα αυτών που έχουν εμβολιαστεί, καθώς και νομικά και ηθικά ζητήματα σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα και πάλι με πηγές του Bloomberg.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, βασικός υποστηρικτής της ιδέας, προειδοποίησε ότι εάν η ΕΕ δεν δημιουργήσει ένα τέτοιο πιστοποιητικό, είναι πιθανό στη θέση της να το πράξει κάποια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας.

ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

About Author