Κουφοντίνας: Ποιο είναι το πραγματικό αίτημα του κρατούμενου – Γιατί προχώρησε σε απεργία πείνας

Με τη φράση “δεν θέλω να πεθάνω, αλλά έτσι που είναι η κατάσταση, δεν μου αφήνουν άλλη επιλογή”, ο Δ. Κουφοντίνας συνεχίζει για 53η ημέρα την απεργία πείνας, ενώ για 7η ημέρα δεν ενυδατώνεται. Τι τον οδήγησε να λάβει αυτή την απόφαση και ποιό είναι το πραγματικό του αίτημα;

Πολλά λέγονται και γράφονται για το αίτημα του ισοβίτη κρατούμενου, λίγοι όμως είναι εκείνοι που γνωρίζουν και κατανοούν το ένα και μοναδικό του αίτημα.

‘Οπως γράφει η δημοσιογράφος Αντωνία Ξυνού στο News247, oυσιαστικά, ο Δημ. Κουφοντίνας από την 8η Ιανουαρίου, οπότε και ξεκίνησε την απεργία πείνας, ζητά τη μεταγωγή του στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, στο σωφρονιστικό ίδρυμα που βρισκόταν δηλαδή, προτού μεταχθεί στις αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας Βόλου, στο οποίο έχει εκτίσει 16 έτη από την ποινή του.

Στο ζήτημα αναφέρθηκαν δεκάδες κείμενα, ενώ περισσότεροι από 1200 νομικοί υποστηρίζουν σε ανακοίνωση τους, ότι “το αίτημα του κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα να μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού έχει σαφές έρεισμα στον νόμο 4760/2020 και τη γραμματική διατύπωση του α. 3 (“επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη”)».

Όπως υποστηρίζουν, «από τη στιγμή που ο νόμος δεν εφαρμόστηκε και ο κρατούμενος οδηγήθηκε στις φυλακές Δομοκού, ο κρατούμενος θα έπρεπε, σε κάθε περίπτωση, να έχει στη διάθεσή του τις αποφάσεις της Διοίκησης (της ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής και της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών) για να γνωρίσει το σκεπτικό μεταγωγής του και να μπορεί να τις προσβάλει. Κι όμως, παρά τις σχετικές συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, δεν του χορηγούνται τα έγγραφα που τον αφορούν. Αυτή η ανασφάλεια δικαίου και η πρωτοφανής έλλειψη διαφάνειας κείται εκτός νομιμότητας και εξηγεί τη σφοδρότητα της αντίδρασης του κρατούμενου που αυτή τη στιγμή θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του».

Ωστόσο, η γενική γραμματέας Σοφία Νικολάου είχε διαφορετική θέση, στέλνοντας το Δ. Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού. Σε έγγραφο της, με ημερομηνίας 17 Δεκεμβρίου 2020, αναφέρει τους λόγους που ο καταδικασθείς για συμμετοχή στη 17Ν θα μεταφερθεί στην κλειστή φυλακή Δομοκού: «Λαμβάνοντας υπόψη την επικρατούσα επιδημιολογική κατάσταση της δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο μέτρων προς αποφυγήν διάδοσης του κορονοϊού στο συγκρότημα καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού, παρακαλούμε όπως ενημερωθούν σχετικά οι εισαγγελικοί λειτουργοί της χώρας να μην εκδίδουν αποφάσεις φυλακιστηρίων που αφορούν το προαναφερόμενο συγκρότημα για το διάστημα έως 20 Ιανουαρίου 2021».

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, σε επιστολή που εμφανίζεται να έστειλε η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής στην Ιω. Κούρτοβικ, αναφέρεται πως “η Κεντρική Επιτροπή Μεταγωγών, μεταξύ άλλων, αποφάσισε και την επαναμεταγωγή κρατουμένων από το Ε.Α.Κ.Κ.Ν. Κασσαβετείας στα Καταστήματα Κράτησης από τα οποία είχαν αρχικά μεταχθεί. Ο αιτών και άλλοι κρατούμενοι, οι οποίοι είχαν μεταχθεί από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, επαναμετήχθησαν σε αυτό».

Εκεί, ήταν και το “αγκάθι” που οδήγησε το Δημήτρη Κουφοντίνα στο να προχωρήσει σε απεργία πείνας. Κι αυτό γιατί, ο ίδιος υποστηρίζει ότι ουδέποτε μετήχθη στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως ισχυρίζεται το αρμόδιο υπουργείο, αντιθέτως βρέθηκε από την Κασσαβέτεια στο Δομοκό. Μάλιστα, επισημαίνεται ότι η Σοφία Νικολάου στην ίδια επιστολή αρνείται να επιδώσει τα έγγραφα μεταγωγής στον βαρυποινίτη, με το σκεπτικό ότι «φωτοαντίγραφα των ως άνω σχετικών εγγράφων δε δύναται να χορηγηθούν διότι περιλαμβάνουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα άλλων κρατουμένων».

Στο ζήτημα έχει αναφερθεί και ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου με επιστολή του προς τη γενική γραμματέα, επεσήμανε ότι ο Δη, Κουφοντίνας όφειλε να λάβει αντίγραφα των εγγράφων της μεταγωγής του, ενώ ζήτησε από τα καταστήματα Κασσαβέτειας, Κορυδαλλού και Δομοκού να γνωστοποιήσουν τα στοιχεία που τυχόν έθεσαν υπόψη της διοίκησης, βάσει των οποίων έγινε η μεταγωγή του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως άλλωστε τονίζουν νομικοί, το πρόβλημα των προσωπικών στοιχείων άλλων κρατουμένων αντιμετωπίζεται εύκολα με ανωνυμοποίηση των εγγράφων.

Πηγή: News247

About Author