Περιστατικό #MeToo και στις Ενοπλες Δυνάμεις με υψηλόβαθμο αξιωματικό στο 401 ΓΣΝΑ

Ραγδαίες φαίνεται να είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση περιστατικού βαριάς σεξουαλικής παρενόχλησης που καταγγέλθηκε πριν από λίγο καιρό από γυναίκα υπαξιωματικό που υπηρετούσε στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο και αφορά υψηλόβαθμο αξιωματικό του ίδιου νοσηλευτικού ιδρύματος. Το θέμα είχε αναδειχτεί από τον στρατιωτικό ιστότοπο armyvoice.gr.

Η καταγγέλλουσα ανέλαβε υπηρεσία στο 401 ΓΣΝΑ πριν από έναν χρόνο και από την πρώτη στιγμή φέρεται ότι υπήρξε θύμα του ενδιαφέροντος του αξιωματικού, ο οποίος μάλιστα είχε εκφράσει τη διάθεση να την κάνει υπασπίστρια στο γραφείο του.

Τους τελευταίους μήνες του 2020 οι πιέσεις που φέρεται να της άσκησε ο αξιωματικός ξέφυγαν από τα όρια, με την υπαξιωματικό να απειλεί να προχωρήσει σε καταγγελία εάν συνεχιζόταν η εν λόγω κατάσταση. Κάτι τέτοιο, δυστυχώς, δεν έγινε, με αποτέλεσμα η υπαξιωματικός να υποχρεωθεί να προχωρήσει σε επίσημη καταγγελία. Ακολούθως, διατάχθηκε ΕΔΕ την ώρα που η υπαξιωματικός έπαιρνε μετάθεση σε «καλή» θέση στο ΓΕΣ, ενώ ο εγκαλούμενος έπαιρνε απόσπαση σε άλλη μονάδα στο κέντρο της Αθήνας.

Ωστόσο, νέα δεδομένα έρχονται πλέον στο φως της δημοσιότητας. Οπως προκύπτει από πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η ΕΔΕ που έγινε από το ΓΕΣ ολοκληρώθηκε κι έκρινε πειθαρχικά ελεγκτέο τον εν λόγω αξιωματικό. Μένει να δούμε αν θα συγκληθεί το πειθαρχικό συμβούλιο του Σώματος, στο οποίο ανήκει για να αποφασίσει για τα περαιτέρω. Στο ίδιο πλαίσιο έχει ξεκινήσει και σχετική έρευνα από τη στρατιωτική δικαιοσύνη καθώς το αδίκημα για το οποίο εγκαλείται ο εν λόγω αξιωματικός είναι ιδιαίτερα βαρύ.

Την ίδια ώρα, όμως, ο εγκαλούμενος ελέγχεται και από κλιμάκιο του Στρατού, το οποίο εδώ και κάποιες μέρες έχει εγκατασταθεί στο νοσοκομείο και διεξάγει πλήρη έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το κλιμάκιο, μεταξύ άλλων, διερευνά όλες τις δωρεές που έγιναν στο νοσοκομείο τα τελευταία χρόνια από εφοπλιστές, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.ά., όπως επίσης και όλες τις απευθείας αναθέσεις σε τρίτους με τις οποίες σχετίζεται ο εν λόγω αξιωματικός.

Το θέμα όμως δεν σταματά εκεί. Δημιουργείται πλήθος ερωτημάτων από την υπουργική απόφαση που πάρθηκε πριν από ένα χρόνο και με την οποία προήχθη, παρά το γεγονός ότι ακριβώς την προηγούμενη χρονιά (2019) το άτομο αυτό είχε κριθεί διατηρητέο στον ίδιο βαθμό! Να σημειωθεί ότι η προαγωγή του εν λόγω, πέρυσι, δεν έγινε την ίδια περίοδο με τις τακτικές κρίσεις στο στράτευμα, αλλά με έκτακτη υπουργική απόφαση περίπου ένα μήνα πριν.

Στη συγκεκριμένη απόφαση περιλαμβάνονται 5 ονόματα αξιωματικών, 4 εκ των οποίων έχουν διατελέσει στενοί συνεργάτες του υφυπουργού Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Μάλιστα, την περίοδο που δημοσιεύτηκε η απόφαση ήταν αρκετά τα δημοσιεύματα από μέσα ενημέρωσης και ιστότοπους που ασχολούνται με τις Ενοπλες Δυνάμεις, τα οποία σχολίαζαν δηκτικά τις συγκεκριμένες προαγωγές. Ενας εκ των τεσσάρων ήταν και ο αξιωματικός που εγκαλείται για βαριά σεξουαλική παρενόχληση.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

About Author