“Διανύουμε τις τελευταίες ώρες πριν πεθάνει απεργός πείνας στην Ελλάδα”

«Οι ώρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες, πριν η Ελλάδα καταταχτεί στις χώρες όπου πεθαίνουν κρατούμενοι απεργοί πείνας», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους το πρωί της Παρασκευής οι πλέον των 1.000 δικηγόροι και νομικοί που υπογράφουν την «έκκληση για τη ζωή του Δ. Κουφοντίνα». Και τονίζουν: «Ο κρατούμενος διεκδικεί με το σώμα του ένα νόμιμο και εύλογο αίτημα, σχετιζόμενο αποκλειστικά με την έκτιση της ποινής του» – Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης το απόγευμα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, αλλά και το Σάββατο στο Σύνταγμα.

«Οι ώρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες, πριν η Ελλάδα καταταχτεί στις χώρες όπου πεθαίνουν κρατούμενοι απεργοί πείνας», τονίζει η Πρωτοβουλία των 1.000+ νομικών και δικηγόρων, μια διαπίστωση που ηχεί εκκωφαντικά ως ύστατη προειδοποίηση προς την σιωπούσα κυβέρνηση, καθώς ο Δημήτρης Κουφοντίνας διανύει την 51η ημέρα απεργίας πείνας, νοσηλευόμενος στην εντατική του νοσοκομείου της Λαμίας. Ο δικηγόρος επιλογής του κρατουμένου, Θοδωρής Σδούκος, επισήμανε, χθες, Πέμπτη 25/2, πως τα επόμενα δύο 24ωρα είναι «εξαιρετικά κρίσιμα» για τη ζωή του Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Τυχόν θάνατος του κρατούμενου απεργού πείνας θα συνιστά άτυπη επιβολή θανατικής ποινής»

Η Πρωτοβουλία των 1.000+ νομικών και δικηγόρων που υπογράφουν τη σχετική έκκληση συνοψίζει στην ανακοίνωσή της το πρωί της Παρασκευής:

«Οι ώρες που διανύουμε είναι οι τελευταίες, πριν η Ελλάδα καταταχτεί στις χώρες όπου πεθαίνουν κρατούμενοι απεργοί πείνας. Ως δικηγόροι και νομικοί επιστήμονες, κινητοποιηθήκαμε μπροστά στον κίνδυνο της απώλειας μιας ανθρώπινης ζωής ενός κρατούμενου αμετάκλητα καταδικασμένου, του Δημήτρη Κουφοντίνα, που διεκδικεί με το σώμα του ένα νόμιμο και εύλογο αίτημα, σχετιζόμενο αποκλειστικά με την έκτιση της ποινής του. Το ίδιο έπραξε η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κόμματα, ενώσεις, φορείς, προσωπικότητες από όλο το πολιτικό φάσμα από την αριστερά μέχρι την κεντροδεξιά. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες αξιοποίησαν τις νέες τεχνολογίες για να απευθυνθούν στην ανώτατη πολιτειακή παράγοντα, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που ως τέως δικαστική λειτουργός αντιλαμβάνεται την ιδιαίτερη σημασία του κράτους δικαίου».

Δημ. Τζανακόπουλος: Να μην υπάρξει νεκρός απεργός πείνας στην Ελλάδα

Αναφερθείς στην υπόθεση Κουφοντίνα, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1» και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» με το Γιώργο Παπαδάκη υπογράμμισε ότι «σε μία φιλελεύθερη δυτική δημοκρατία δεν επιτρέπεται για κανέναν απολύτως λόγο να πεθάνει απεργός πείνας». «Στην Ευρώπη δεν έχει πεθάνει απεργός πείνας εδώ και πάνω από 40 χρόνια», πρόσθεσε. «Ας ελπίσουμε να μην είμαστε η πρώτη χώρα της Ευρώπης εδώ και 40 χρόνια, στην οποία θα υπάρξει νεκρός απεργός πείνας, ανεξαρτήτως του αιτήματός του», σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα νόμιμο αίτημα, το οποίο στηρίζεται σε νόμο που έχει ψηφίσει η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ και το οποίο αρνείται να υλοποιήσει γιατί λειτουργεί με εκδικητικότητα, για λόγους τους οποίους η ίδια ξέρει», κατέληξε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.​

«Δεν έχουν μείνει άλλα πράγματα να κάνουμε» – Συγκέντρωση το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Συντάγματος

Και η Πρωτοβουλία επισημαίνει:

«Δεν έχουν μείνει άλλα πράγματα να κάνουμε. Όταν οι θεσμοί δεν εισακούουν την φωνή της κοινωνίας και της κοινής λογικής, οι πολίτες πρέπει να βρουν τρόπο να ακουστούν. Τυχόν θάνατος του κρατούμενου απεργού πείνας θα συνιστά μια άτυπη επιβολή θανατικής ποινής, που για τελευταία φορά εφαρμόστηκε σ’ αυτή τη χώρα το 1972 επί δικτατορικού καθεστώτος. Μ’ αυτή την εφιαλτική σκέψη και συμμετέχοντας σε κάθε άλλη καλούμενη μαζική διαμαρτυρία, οι 1000+ δικηγόροι και νομικοί που υπογράφουμε την “Έκκληση” θα βρεθούμε το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στις 12μ, στην πλατεία Συντάγματος. Και από εκεί, μαζί με τους δημοκρατικούς πολίτες της Αθήνας που το επιθυμούν, θα απευθυνθούμε την ύστατη ώρα προς την πολιτική και πολιτειακή εξουσία. Γιατί αυτό το αίμα θα πέσει πάνω στα κεφάλια όλων μας».

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας κινδυνεύει να χάσει τη ζωή του τα επόμενα δύο 24ωρα»: Τι είπε την Πέμπτη ο γιατρός του ΕΣΥ, Θ. Ζδούκος

Σύμφωνα με τον γιατρό, που επισκέφτηκε την Πέμπτη τον Δημήτρη Κουφοντίνα, «ο απεργός παρουσιάζει βαριά απίσχανση, γενικευμένη μυϊκή αδυναμία άμφω, αίσθημα ζάλης και σημεία αφυδάτωσης. Η υπογλυκαιμία, συνοδευόμενη από επικείμενες ηλεκτρολυτικές διαταραχές, μπορεί να αποβεί ανά πάσα στιγμή μοιραία για το μυοκάρδιο και τον εγκέφαλο».

Ο ίδιος γνωστοποιεί πως είχε επικοινωνία με τον Δ. Κουφοντίνα και τον ενημέρωσε για το κύμα αλληλεγγύης προς το πρόσωπό του που έχει κατακλύσει αυτές τις ημέρες ολόκληρη τη χώρα και σημειώνει πως «μολονότι καταβεβλημένος, ο Δημήτρης Κουφοντίνας είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του».

Ο γιατρός αναφέρει πως τον προβληματίζουν «οι δηλώσεις αδιαλλαξίας και εκδικητικότητας, που πληθαίνουν από την περασμένη Παρασκευή». «Αναρωτιέμαι», λέει «αν αυτοί που τις κάνουν επιδιώκουν την επίσπευση του μοιραίου».

Τέλος ο Θ. Ζδούκος απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ζητά «να αρθούν στο ύψος της περίστασης», γιατί όπως εξηγεί «μια ζωή κερδισμένη είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε “πολιτικό κόστος”».

Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης σήμερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Δύο κικινητοποιήσεις αλληλεγγύης στο απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν εξαγγελθεί για σήμερα, Παρασκευή:  Στη Θεσσαλονίκη, στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 5:00 μ.μ., και στην Αθήνα, στα Προπύλαια, στις 6:00 μ.μ. – με την αστυνομία να κλείνει από τις 4.30 μ.μ. τον σταθμό του μετρό «Πανεπιστήμιο». Σημειώνεται ότι η συγκέντρωση της Τετάρτης 24/2 στα Προπύλαια χτυπήθηκε από την αστυνομία, με χρήση της αύρας, μόλις λίγα λεπτά μετά το ξεκίνημα της πορείας, ενώ ακολούθησε και δεύτερη, στο Σύνταγμα με την αστυνομία να απευθύνει τελεσίγραφο να λήξει μέχρι τις 7 μ.μ. – η συγκέντρωση αυτή ολοκληρώθηκε με πορεία στη Σταδίου.

Δίκτυο: «Η κυβέρνηση οδηγεί τον Δημήτρη Κουφοντίνα με πρωτοφανή εκδικητικότητα στο μοιραίο»

«Ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπαίνει σήμερα στην 50η μέρα απεργίας πείνας. Η κυβέρνηση τον οδηγεί με πρωτοφανή εκδικητικότητα στο μοιραίο. Αγνοεί κυνικά δεκάδες χιλιάδες πολίτες που παρεμβαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας το αυτονόητο. Αγνοεί τις κινήσεις αλληλεγγύης και τις διαδηλώσεις πολιτών που διακινδυνεύουν να υποστούν βία, πρόστιμα και συλλήψεις, απαιτώντας ο απεργός πείνας να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Αγνοεί τις παρεμβάσεις κομμάτων, ευρωβουλευτών, πλήθους νομικών και δικαστικών, σημαντικών Ελλήνων και ξένων διανοουμένων. Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν λογοκρισία. Τα ΜΜΕ, ιδιωτικά και κρατικά, με λιγοστές τιμητικές εξαιρέσεις, είτε σιωπούν είτε αποδομούν τον απεργό πείνας, που βρίσκεται μπροστά στο θάνατο», τονίζει το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα σε σημερινή ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας πως «Η αλληλεγγύη θα σπάσει το φρικαλέο φράγμα της κρατικής εκδικητικότητας] και καλώντας στις σημερινές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης.

About Author