Γιατί παραμένει “κόκκινη” η Αττική – Παπαευαγγέλου: Με τόσες πολλές μικρές πυρκαγιές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά

Αύξηση 40% καταγράφηκε την τελευταία εβδομάδα στις νέες διαγνώσεις COVID-19 στην Αττική, με την επακόλουθη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας να αυξάνεται. Σημαντική είναι η αύξηση  και στον αριθμό των νέων εισαγωγών ανά ημέρα, καθώς την εβδομάδα αυτή ο μέσος όρος ανήλθε στις 260 από μόλις 208 την προηγούμενη Παρασκευή. Η δυσοίωνη κατάσταση αποτυπώνεται και στην επιβάρυνση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, κάτι που όπως είπε ο  Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, αναμένεται να οδηγήσει και σε άνοδο των θανάτων τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ακόμη, ότι παρατηρήθηκε μείωση  λοιμώξεων στους ανθρώπους άνω των 65 ετών, κάτι που επιβεβαιώνει ότι το σχέδιο εμβολιασμού αποδίδει.

Ενδεικτική ήταν και η αποκάλυψη της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνας Παπαευαγγέλου, σχετικά με την κατάσταση στο νοσοκομείο Αττικόν, όπου και εργάζεται. «Κανένας από τους υπερήλικες που μολύνθηκε από τον ιό και είχε λάβει το εμβόλιο δεν νόσησε σοβαρά. Κανένας δεν διασωληνώθηκε, ούτε εισήχθη σε ΜΕΘ», ανέφερε η καθηγήτρια.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν 28.500 εμβολιασμοί, φθάνοντας τους 850.000, με την Ελλάδα να βρίσκεται ανάμεσα στις πρώτες χώρες παγκοσμίως, όσον αφορά στις ελάχιστες δόσεις εμβολίων που έχουν «χαθεί», με ποσοστό μόλις 0,36%.

Από την άλλη, αύξηση παρατηρείται στις ηλικιακές ομάδες 18-39 (34,4%) και 40-64 (41,7%), δηλαδή τις δυναμικές κοινωνικές ομάδες, που συνεχίζουν να εργάζονται και να μετακινούνται, προκαλώντας πιθανότατα και την έξαρση των κρουσμάτων.

Παρόμοια άλλωστε, ήταν και η κατάσταση το φθινόπωρο, με τους ανθρώπους που μολύνονται αλλά δεν νοσούν βαριά, να φέρουν αρκετά σημαντικό μερίδιο ευθύνης για διασωληνώσεις και θανάτους των γηραιότερων.

Η ευρεία εξάπλωση του ιού σε όλη την χώρα γίνεται αντιληπτή από τα 12.000 ενεργά κρούσματα (από 10.500 την προηγούμενη εβδομάδα), που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, καθώς η διασπορά παρουσιάζει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες.

Την Παρασκευή, από τις 61 Π.Ε. που βρέθηκαν στον ημερήσιο πίνακα κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, οι 33 είχαν διψήφιο αριθμό. Ξεχώρισαν η Αχαΐα με 122 νέες διαγνώσεις, αλλά και η Φθιώτιδα με 54, το Ηράκλειο  με 45, Ρόδος και Αιτωλοακαρνανία με 35 και Αργολίδα με 32.

Πιο αισιόδοξη είναι η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη, όπου καταγράφηκαν 150 νέες περιπτώσεις κοροναϊού και μια ήπια αύξηση της τάξης του 25% την τελευταία εβδομάδα, η οποία ευτυχώς δεν αποτυπώνεται (τουλάχιστον ακόμα) στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Το επίκεντρο της προσοχής στη Θεσσαλονίκη συγκεντρώνουν οι μεταλλάξεις του ιού (που ξεπέρασαν τις 1.000 αυτή την εβδομάδα) και συγκεκριμένα η κυκλοφορία του νοτιοαφρικανικού στελέχους στο Κορδελιό, γεγονός που οδήγησε τον δήμο στο αυστηρό lockdown.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, πολλές εξάρσεις στις περισσότερες Π.Ε. της χώρας. Παρατηρούνται μικρές συρροές κρουσμάτων, μετά από συναντήσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Με τόσες πολλές μικρές συρροές δεν μπορεί να σβήσει η φωτιά, για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων» παραδέχθηκε η κυρία Παπαευαγγέλου.

 

About Author