Γαλλία: Σαρώνει ο κοροναϊός – Νέο lockdown ζητούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Η Γαλλία θα πρέπει να επιβάλει εθνικό λοκντάουν, δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, και όσο περισσότερο περιμένει, τόσο υψηλότερος θα είναι ο απολογισμός των νεκρών από COVID-19, δήλωσε ο επικεφαλής μονάδας εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο του Παρισιού. Η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες Πέμπτη, ότι ένα νέο λοκντάουν δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη και ότι θα εξετάσει την επόμενη εβδομάδα, αν θα χρειαστεί να επιβληθούν από τις αρχές του Μαρτίου τοπικά λοκντάουν τα σαββατοκύριακα, σε 20 περιοχές που προκαλούν πολλή ανησυχία, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού και της περιοχής γύρο από αυτό, εφόσον επιδεινωθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

«Δεν καταλαβαίνω τι περιμένουμε», υπογράμμισε σήμερα ο Φιλίπ Ζουβέν του Georges Pompidou European Hospital στη γαλλική πρωτεύουσα, σε δηλώσεις που έκανε στο δίκτυο BFM TV, όπου επισήμανε ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία στην περιοχή του Παρισιού είναι πολύ κρίσιμη.

«Καθώς πλησιάζουμε περισσότερο σε μια κορύφωση της επιδημίας, κάθε μέρα που περνάει χωρίς να παίρνουμε μια απόφαση έχει ένα υψηλό τίμημα», τόνισε.

Οι δημοτικές αρχές της γαλλικής πρωτεύουσας από την πλευρά τους, έσπευσαν κάνοντας πρόταση να επιβληθεί ένα αυστηρό λοκντάουν τριών εβδομάδων και στη συνέχεια να εξεταστεί το εκ νέου άνοιγμα επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μπαρ, των εστιατορίων και των πολιτιστικών κέντρων, τα οποία είναι κλειστά από τον Οκτώβριο.

Ο αντιδήμαρχος του Παρισιού Εμανουέλ Γκρεγκουάρ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, ότι οι δημοτικές αρχές του Παρισιού αντιτίθενται σε οποιαδήποτε λοκντάουν θα μπορούσαν να επιβληθούν τα σαββατοκύριακα στη γαλλική πρωτεύουσα, εκφράζοντας την ελπίδα, τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν για το Παρίσι, να μπορέσουν να οδηγήσουν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού και να έχουν ως αποτέλεσμα «κάποια μορφή επιστροφής στην φυσιολογική» ζωή την άνοιξη.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε νωρίτερα στον ραδιοσταθμό France Inter, ότι η γαλλική κυβέρνηση θα εξετάσει την πρόταση των δημοτικών αρχών του Παρισιού για αυστηρό λοκντάουν τριών εβδομάδων, αν και εξέφρασε ορισμένες αμφιβολίες για το κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικό αυτό.

Ο Ζουβέν μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι 13.000 ζωές θα είχαν σωθεί, αν το περσινό λοκντάουν στη Γαλλία, από τον Μάρτιο ως τον Μάιο, είχε επιβληθεί μια εβδομάδα νωρίτερα. Η έρευνα αυτή έδειξε επίσης ότι, αν το λοκντάουν είχε καθυστερήσει κατά μία εβδομάδα, ο απολογισμός των νεκρών θα είχε αυξηθεί κατά 53.000.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, Πέμπτη, 25.403 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο, τα οποία αυξήθηκαν από 22.501 που ήταν πριν από μια εβδομάδα, επιβεβαιώνοντας την ανοδική τάση της ασθένειας, κυρίως λόγω των νέων στελεχών του νέου κοροναϊού.

Ο κυμαινόμενος επταήμερος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων βρίσκεται στα 21.452, που είναι ο υψηλότερος σε περισσότερο από τρείς μήνες. Έχοντας συνολικά 3,687 εκατομμύρια κρούσματα του νέου κοροναϊού, η Γαλλία έχει τον έκτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο και με 85.582 θανάτους από COVID-19 έχει τον έβδομο υψηλότερο αριθμό νεκρών παγκοσμίως από τη νόσο.

Σε αντίθεση με κάποιες γειτονικές της χώρες, η Γαλλία αντιστέκεται σε ένα νέο εθνικό λοκντάουν, για να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση πιο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών του νέου κοροναϊού, ελπίζοντας ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας τις νυχτερινές ώρες, που έχει επιβάλλει από τις 15 Δεκεμβρίου, θα αναχαιτίσει την πανδημία.

«Δεν θα αποφύγουμε ένα νέο λοκντάουν. Και όσο περισσότερο περιμένουμε για να πάρουμε μια τέτοια απόφαση, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει», υπογράμμισε ο Ζουβέν.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ δήλωσε την Πεμπτη, ότι η κυβέρνηση θέλει να καθυστερήσει μια πιθανή απόφαση για λοκντάουν όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, για να δώσει χρόνο στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 να αποφέρει καρπούς.

About Author